Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Planinska'

Sanader: Moja obrana i ja tražimo sljedeće...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader ostaje pri tvrdnji da odluku o kupnji zgrade u Planinskoj potpisala Jadranka Kosor.

Na Županijskom sudu nastavit će se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju "Planinska". Zbog nedolaska njegovih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića bivši, Sanader u četvrtak, 28. siječnja nije nastavio iznositi svoju obranu u slučaju "Planinska", a nova je rasprava zakazana za 1. veljače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Planinska Bivši Sanaderov ministar nakon guljenja krumpira tuži Hrvatsku: "Na njega je vršen pritisak da potpiše sporazum" Slika nije dostupna Slučaj Planinska Nastavlja se suđenje Sanaderu: Zbog različitih procjena suočit će se vještaci!

Na dva prethodna ročišta Sanader je rekao kako je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red Vlade uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor. Ponovio je kako on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen da je primio 17 milijuna kuna provizije.

Ivo Sanader kaže kako odluke o kupovini zgrade nije bilo na dnevnom redu sjednice Vlade 2.4.2009. Tvrdi kako je otišao nakon otvorenog dijela sjednice te je zatvoreni dio prepustio svojoj zamjenici Jadranki Kosor. 'Iz transkripta koji je priložen spisu se vidi da je Kosor pridodala kao točku dnevnog reda kao 23. točku na kraju dnevnog reda i rekla kao 'čuli ste što je premijer rekao'. Nisam ništa rekao jer nisam bio na tom dijelu sjednice jer da sam bio ja bih je vodio', rekao je Sanader i rekao kako će od Vlade tražiti da se pribave transkripti oba dijela sjednice u kojim će, kaže, biti vidljivo da on o toj točki nije govorio. 'A nisam ni znao da je Čobanković valjda u dogovoru s Kosor namjeravao priložiti u dnevni red kad ja odem sa sjednice', rekao je bivši premijer na današnjem ročištu u slučaju Planinska.

'Slobodan Uzelac, Polančec, Šuker, Milinović, Adlešić, Pankretić, Biškupić, Jandroković. Njih osam potvrđuju moj iskaz, a ne Kosoričin. Oni kažu da nisam nikad spominjao Planinsku niti vršio pritisak da glasuju za tu točku. Osam ministara opovrgava Kosoričin iskaz', rekao je Sanader ponovivši kako je Jadranka Kosor bez prethodne rasprave u užem kabinetu uvrstila tu točku na dnevni red.

'I baš kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću koji je bio prijatelj Fiolića - ne želim spekulirati, ali tri su događaja koji rasvjetljuju pitanje. Prvo - potpisala je isti dan odluku o Planinskoj, drugo - Čobanković je cijelo vrijeme brinuo o projektu Planinska pa je 2010. predložio Kosorici da Planinska iz Pankretićeva ministarstva ponovno prijeđe u Čobankovićevo. Treće - vidljivo iz iskaza Josipa Fiolića, da je cijela operacija uvrštenja točke o Planinskoj bila pomno planirana od strane Čobankovića', nastavio je Sanader.

'U svom iskazu pred sudom od 17.4.2013. kaže da je znao da je za prodaju potrebna suglasnost vlade jer ga nazvao Čobankovic i rekao da će na vladi biti rasprava o prodaji Planinske i nazvao je Sanadera te mu rekao da je na vladi davanje suglasnosti za kupoprodaju. Popodne je Čobankovic rekao da je dobivena suglasnost. Fiolić doznaje od Čobankovića ne od mene. a ja sam optužen da me Fiolić platio da koordiniram sve. Vidljivo je da je ovo konstrukcija u dogovoru s USKOK-om. Zar bih ja taj dan bio tabula rasa? Ako je i od USKOK-a, puno je', rekao je Sanader.

Ivo Sanader vjeruje kako je procjena IGH koju je zatražio sudski vještak dovoljna da se opovrgne optužnica. Ivo Sanader iznio je pred Sudom što on i njegova obrana traže. 'S Fiolićem je DORH sklopio nagodbu. Želimo znati elemente nagodbe i uvjete te vodi li se još koji postupak protiv njega budući da je on zapravo jedini svjedok optužbe protiv mene. Tražimo i za Čobankovića, da se ustanovi nagodba zaključena u DORH-u prije sudske nagodbe - pod kojim uvjetima se vodi postupak? Je li dobio beneficije zbog svjedočenja? Obrana mora znati uvjete pod kojim su sklopljene, a i sud bi morao znati elemente nagodbe, eventualno otkriti skrivene motive. Ako nema formalnih nagodbi - vode li se postupci i u kojem su stadiju? Odgovarat ću na pitanja, ali ne Uskoku i obrani Josipa Fiolića jer su dogovarali na moju štetu', rekao je Sanader.

Podsjetimo, Uskok u slučaju "Planinska" tvrdi da je bivši premijer primio mito nakon što je Ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, temeljem Vladine odluke, 2009. godine kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio novac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene