Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski mediji o 'novom izgredu' na graničnom prijelazu Plovaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija na graničnom prijelazu Plovaniji u Istri nije dopustila ulazak u Republiku Hrvatsku upraviteljici podružnice Slovenskoga državnog fonda poljoprivrednih i šumskih zemljišta iz Sežane, javili su popodne slovenski mediji koji su slučaj nazvali 'novim graničnim incidentom' s Hrvatskom u vezi sa 'spornim teritorijem' na lijevoj obali Dragonje.

Kako je izjavio kontroverzni Joško Joras iz Mlina, koji tvrdi da uz koncesiju spomenutog slovenskog fonda u zakupu obrađuje sporne parcele, predstavnica tog fonda željela je na terenu samo provjeriti sanaciju drenaže voda koje se na Jorasovu parcelu slijevaju s terena njegova susjeda Urbana Cerara s kojim je Joras u sporu. Prema Jorasovim riječima, hrvatski pogranični službenici su spomenutoj predstavnici u putovnicu unijeli žig sa zabranom ulaska u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Slika nije dostupna Uklonio prepreke I Joško Joras odlučio 'deblokirati' Hrvatsku

Joras je zaustavljanje predstavnice slovenskog fonda na 'kontrolnoj točki' Plovanija proglasio incidentom, a direktor spomenutog slovenskog fonda Sergej Daolio izjavio je da proučava slučaj i da ga za sada ne može komentirati.

Slovenska Vlada nedavno je potez općine Buje koja je prodala i dala u zakup neke od 'spornih' parcela na lijevoj obali Dragonje nazvala jednostranim aktom bez pravnih posljedica, najavivši da će njihov vlasnik - slovenski fond za poljoprivredna zemljišta - reagirati i zaštititi imovinu ako bi se pokušalo promijeniti stanje posjeda na tim parcelama.

Slovenski prosvjed zbog postupka hrvatskih graničara na Plovaniji 

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Matjaž Šinkovec oštro je prosvjedovao protiv postupka hrvatskih graničnih službi koje su zaustavile službenicu slovenskog fonda za poljoprivredna zemljišta i šume na graničnom prijelazu Plovanija.

U razgovoru s hrvatskim veleposlanikom Marijom Nobilom, Šinkovec je izrazio oštar prosvjed zbog događaja na lijevoj obali Dragonje, kada je granična policija zaustavila predstavnicu tog fonda na graničnom prijelazu Plovanija, rekavši da je taj postupak za Sloveniju neprihvatljiv, objavilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost.

'Ponovno naglašavam da je to područje slovenski državni teritorij', izjavio je Šinkovec veleposlaniku Mariju Nobilu.

Zaustavljanjem službenice slovenskog državnog fonda na graničnom prijelazu hrvatska je strana kršila Brijunski dogovor dviju vlada o izbjegavanju incidenata i načelo dobrosusjedskih odnosa koje mora poštivati svaka država koja želi ući u Europsku uniju, naveo je Šinkovec, te izrazio očekivanje da će se Hrvatska ubuduće 'suzdržati od svih akata kojima se poseže za državnim teritorijem Republike Slovenije', navodi se u priopćenju slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako su popodne javili slovenski mediji, predstavnica slovenskog fonda željela je ispitati stanje na terenu kod parcela kontroverznog Joška Jorasa koji ne priznaje hrvatski državni suverenitet u sjevernom dijelu općine Buje, te tvrdi da ta općina nije smjela dati tamošnja javna zemljišta u zakup jer su ona u slovenskom katastru, a on ih obrađuje kao zakupac.

Joras je za Slovenski radio popodne izjavio da su joj hrvatske pogranične službe zabranile ulazak u Hrvatsku na dva dana.

Zbog prodaje parcela u općini Buje, kod hrvatskog premijera Sanadera prije dva tjedna prosvjedovao je i predsjednik slovenske vlade Janez Janša, izjavivši da su prodaja i davanje u zakup bili bez pravnih učinaka jer je vlasnik tih parcela slovenski državni fond.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene