Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak je otpravniku poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj uručilo prosvjednu notu zbog protupravnog postavljanja bodljikave žice na državnom području Republike Hrvatske u području Sutle, u blizini graničnog prijelaza Harmica te u području rijeke Bregančice, kod graničnog prijelaza Bregana Naselje, doznaje se iz službenog priopćenja.


"Time je slovenska strana povrijedila područje Republike Hrvatske koje i prema slovenskim službenim geodetskim evidencijama ne pripada Republici Sloveniji", ističe se u priopćenju.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

U noti se od slovenskog veleposlanstva zahtijeva da nadležnim slovenskim tijelima prenese zahtjev da se bez odlaganja ukloni bodljikava žica s teritorija Republike Hrvatske.

U razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije ponovljeno je da postavljanje bodljikave žice na granici može samo još više otežati napore država članica EU za postizanje dogovora o održivom rješenju izbjegličke krize, dodaje se u priopćenju. Slovenskoj strani je također napomenuto da se izbjeglička kriza ne bi smjela koristiti kao argument za nastavak arbitražnog postupka, u odnosu na koji se Republika Hrvatska više ne smatra strankom zbog teške povrede odredbi Sporazuma o arbitraži koju je počinila Slovenija.

Slovenija nastavlja s postavljanjem žilet žice iako dnevni priljev migranata opada

Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je najavio da će uzduž granice s Hrvatskom dići "tehničke zapreke" te da će paziti da "ne prejudicira odluku o granici".

Isti dan se o odluci Ljubljane da podigne žičanu ogradu u cilju sprečavanja "nekontroliranih i disperziranih prijelaza migranata preko zelene granice" oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel i kazala da "događaji u Sloveniji pokazuju hitnost s kojom moramo raditi na paneuropskom rješenju krize".

"To znači osiguranje vanjskih granica jer Slovenija je također vanjska granica Schengena. Ali da su problemi riješeni na granici između Turske i Grčke, Slovenija ne bi trebala poduzimati te ekstremne mjere", istaknula je Merkel.

Slovenska vlada kupila je 120 kilometara žice za zaštitu najosjetljivijih dijelova granice s Hrvatskom. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i dalje odlučno tvrdi da Hrvatska neće biti 'hotspot' za migrante, usprkos najavama njemačke diplomacije da će početi primjenjivati Dublinski sporazum i činjenici da se Hrvatska našla između žica na svojim granicama s Mađarskom i Slovenijom i otvorene balkanske rute. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook