Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kompliciran dokument'

'Slovenija zna da članice gube strpljenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednička Trojka Europske unije, koju čine Francuska, Češka i Švedska, dala je 'jedinstvenu potporu' sadašnjim naporima usmjerenim nastavku pristupnih pregovora s Hrvatskom, istaknulo je u četvrtak češko predsjedništvo EU-a.

U srijedu navečer u Bruxellesu održan je sastanak povjerenika za proširenja Ollija Rehna, potpredsjednika češke vlade Alexandra Vondre, švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i francuskog veleposlanika pri EU Pierrea Selala. 'Na sastanku je izražena jedinstvena potpora naporima kako bi se pokrenuli pristupni pregovori s Hrvatskom. Postoji ozbiljna zabrinutost zbog sadašnje situacije i izraženo je jasno stajalište da se očekuje napredak u svjetlu predstojeće Međuvladine konferencije o pristupanju 24. travnja', kaže se u izjavi češkog predsjedništva.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

>> Hrvatska pokazala stav i ima čišću poziciju za prljave igre

'Zemljama članicama istječe povjerenje'

Riječ o vrlo kompliciranom pravnom dokumentu koji nije nešto konačno nego ga se može dorađivati, kaže izvor iz EU Sastanak s predsjedničkom Trojkom sazvan je nakon što je odgođen susret povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Europski diplomatski izvor rekao je da 'Slovenija počinje shvaćati da zemljama članicama istječe strpljenje' zbog blokade hrvatskih pregovora. Od Slovenije i Hrvatske očekuje se konstruktivna suradnja s Europskom komisijom koja nastoji približiti stajališta dviju zemalja u vezi s načinom kako riješiti granični spor zbog kojega Ljubljana blokira pristupne pregovore.

'Kompliciran pravni dokument'

Upitan uključuje li potpora Rehnovim naporima i potporu njegovom posljednjem kompromisnom prijedlogu, čije su pojedinosti još uvijek nepoznate javnosti, izvor je rekao da je 'riječ o vrlo kompliciranom pravnom dokumentu' koji nije predstavljen stranama kao nešto konačno, što treba prihvatiti ili odbaciti, nego ga se može dorađivati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene