Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najtopliji dan u listopadu izmjeren je 1962. godine s 27 stupnjeva Celzija, a trenutačne temperature približile su se gornjim najvećim prosječnim vrijednostima.


Što se to događa s vremenom? Je li normalno da je baš ovoliko vruće? Prevruće! Toplije jest, ali još uvijek nije postignut maksimum iz desetog mjeseca 1962. godine kada je izmjerena dnevna temperatura od 27 stupnjeva Celzijevih.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Kako je Hrvatska preživjela najtopliji dan u godini: Čak se i more ugrijalo do gotovo 30 stupnjeva. Hitna uputila važan apel vozačima Vrućina, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) U Kninu izmjereno čak 39 stupnjeva, a najgore tek dolazi: "Danas smo imali oko 80 intervencija zbog vrućina"

To je najveća dnevna temperatura izmjerena u listopadu od 1949. godine. Prosječne minimalne jutarnje temperature od 49. "drže" se 14 stupnjeva Celzijevih, a jučer - utorak ujutro u Splitu je izmjereno 18 stupnjeva.

Dnevna prosječna maksimalna temperatura u posljednjih 56 godina iznosila je 20 stupnjeva, a u ponedjeljak u Splitu bila je 22 stupnja. 

- U pravilu, ove temperature nisu neuobičajene, ali kako se ipak približavamo kraju listopada, malo jesu više. Približile su se najvišim vrijednostima, objasnio je dr. Tadin za Slobodnu Dalmaciju.

U listopadu temperature obično dođu do 24-25 stupnjeva na početku mjeseca, a na primjer 2. studenog 2004. najviša dnevna temperatura bila je 26 stupnjeva! A najviše prosječne dnevne temperature u studenom zadržavaju se na 20 stupnjeva. 

Hoćemo li preskočiti ovaj rekord već u listopadu? Možda hoćemo, jer kako najavljuje dr. Tadin, sljedećih dana bit će još malo toplije. Temperatura bi trebala porasti za dva do tri stupnja, pa se može pretpostavljati da će na termometru prijeći 25 stupnjeva Celzijevih.