Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi tjedan poplava

Batina: Dunav nemilosrdno raste, pripreme za val

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonija ulazi u drugi tjedan borbe s poplavama. Tek što su se male rijeke vratile u svoja korita, nezaustavljivo rastu Dunav i Drava.

Dunav prijeti Batini, Aljmašu, Vukovaru i Iloku. Velike količine vode slijevaju se iz Mađarske i Austrije, a vodostaj raste naočigled, 40 centimetara na dan. Veliki vodeni val, visok oko dva metra, mogao bi u subotu stići do Vukovara i mogao bi dosegnuti plus 720 cm. Najviši vodostaj zabilježen je 60-tih godina kada je Dunav dosegao plus 769 cm. Stanje nije dramatično, niti izvan kontrole, sve je spremno i za najcrnji scenarij. Na svim dijelovima dunavskoga slijeva, pripremaju se za obranu od eventualne poplave. No, Mađari su jutros opet iznenadili Baranju, pustili su vodu iz akumulacija koja je potopila voćnjake i oranice.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti

>> Baranja se brani s Karašice: Mađari nam davali krive podatke

'Mađari se suočavaju sa puno većim poplavama i jednostavno su opet morali isprazniti akumulacije, to je došlo k nama i sada se borimo da to stabiliziramo', kaže Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda u Osijeku. Drugi put u četiri dana potopljene su oranice i voćnjaci. Pšenicu i ječam, sada prži sunce. Voćkama nema spasa, jagode neće na tržnicu. 'Uništila je pola nasada, pola mi je propalo, pet tona smo bacili u smeće', ističe voćar Željko Kolar.

Dunav nemilosrdno raste u Batini, a stanovnici prate i mađarske vodostaje. 'u bezdanu je već Dunav na 700 centimetara. Koliko ćemo još vode dobiti, kad je u Mađarskoj već 814!', zapitao se Đuro Molnar iz Batine. Vrh vala zapljusnuti će Baranju za nekoliko dana. Nasipi se podižu dan i noć. Vreće s pijeskom i vukovarska su svakodnevica. Grad treba obraniti od nabujale rijeke, a vremena je malo, jer Dunav brzo raste.

Bježeći pred Dunavom, vlasnici su kujicu Tenu zaboravili, no hranu joj nose dobri ljudi. Spasa nema za stanovnike Valpovštine, jer rijeka Vučica im je potopila kuće i livade. Suze više ne kriju. U Slavoniji nema predaha. Borba s vodenom stihijom ulazi u svoj drugi tjedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene