Slavonci napuštaju neisplative tradicionalne kulture poput pšenice i kukuruza i okreću se onima koje donose veću zaradu poput šparoga, češnjaka ili aronija. Također, proizvodnja jagoda na razini države u samo je godinu dana skočila za gotovo tisuću tona, a površina pod jagodama sve je više.

Galerija Ivan Nedoklan, vlasnik OPG-a (Foto: Dnenvik.hr) - 1 Ivan Nedoklan, vlasnik OPG-a (Foto: Dnenvik.hr) - 2 Slavonci se okreću proizvodnji jagoda (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +1 Slavonci se okreću proizvodnji jagoda (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Uz češnjak i kukuruz šećerac, Ivan iz Cerića okrenuo se i jagodama. Sve što proizvede proda izravno, na kućnom pragu ili štandovima. Takva je proizvodnja najisplativija.

Vezani članci Marija Vučković Ministrica Vučković s vinogradarima i vinarima Slika nije dostupna Otkriće koje će promijeniti tijek povijesti

"Radimo na površini od oko tri i pol tisuće kvadrata. Ove godine se razvijamo i sljedeće godine nasad planiramo u najmanju ruku udvostručiti", rekao je Ivan Nedoklan, vlasnik OPG-a.

Proizvodnja jagoda u Hrvatskoj raste, no njezin potencijal, smatraju u Voćarskoj zajednici, nije dovoljno iskorišten.

"Ove godine strašno je veliki interes Slovenaca i Austrijanaca za naše jagode, ali te robe u Hrvatskoj naprosto nema gdje kupiti", rekao je Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice.

Ivan Nedoklan, vlasnik OPG-a (Foto: Dnenvik.hr) - 1 Slavonci se okreću proizvodnji jagoda (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr  Jagode uvozimo iz Italije, Njemačke i Španjolske, a samo je ove godine uvezeno tona, vrijednih 32 i pol tisuće eura. Prošlogodišnji uvoz bio oko 1.500 tona u vrijednosti gotovo tri milijuna eura, a izvezli smo 30 puta manje, uglavnom u Sloveniju.

Domaće jagode tražene su iako su skuplje od uvoznih. Sljedećih će ih godina biti još više. Ivan Nedoklan njima će zamijeniti ječam.

"Seljak više ne može živjeti samo od pšenice i kukuruza, mora se tražiti u nekim novim kulturama", rekao je Nedoklan.

A jagode su samo jedna od prilika za ostvarenje profita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju