Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi vijećnici osim suzdržanih HDZ-ovaca podržali su prijedlog da se Vladi uputi poziv za sanaciju pulske Opće bolnice, koja je tijekom godina nakupila čak 176 milijuna kuna duga.


Vijećnici skupštine Istarske županije večeras su u Pazinu većinom glasova usvojili odluku kojom pozivaju Vladu RH na provođenje sanacije pulske Opće bolnice.

Suzdržani su bili samo vijećnici HDZ-a. Usvojenom se odlukom na Vladu prenose osnivačka prava pulske bolnice, kao i obveza podmirenja, odnosno saniranja njezina duga od 176 milijuna kuna, kao i dalje normalno funkcioniranje. Kako je odlukom propisano, Istarska županija odriče se osnivačkih prava nad Općom bolnicom Pula tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon odluke o završetku sanacije koju donosi Vlada RH.

Vezani članci Slika nije dostupna Kajin: U Županijskoj skupštini Istarskoj događa se nasilje nad demokracijom Slika nije dostupna Raspuštanje istarskog SDP-a posvađalo Jakovčića i Kajina

>> Jakovčić poslao prosvjedno pismo Mrsiću i Opačić

Obrazloživši odluku, istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako bi, da se odluka večeras nije donijela, od 1. veljače sanacija duga te najveće istarske zdravstvene ustanove postala obveza Istarske županije.

Govoreći o teškom financijskom stanju bolnice i dugu od 176 milijuna kuna, Jakovčić je istaknuo kako je razlog tom dugovanju zapravo dugogodišnje zakidanje u financiranju Opće bolnice Pula prema kvotama i limitima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ustvrdio je kako Istarska županija kao osnivač Opće bolnice Pula nije u mogućnosti pokriti gubitke nastale zbog dugogodišnjih neodgovarajuće utvrđenih limita.

"Donošenje ovakvih odluka dogovoreno je na sastanku Hrvatske zajednice županija te, iako nema pisanih jamstava da će se sanacije bolnica provesti, ministar zdravlja je obećao kako u slučaju pulske Opće bolnice neće biti ukidanja odjela niti smanjivanja standarda zdravstvenih usluga", naglasio je Jakovčić. Dodao je kako je ministar Ostojić osobno obećao da zbog sanacije sadašnje pulske bolnice neće biti stopiran projekt izgradnje nove pulske bolnice.

U raspravi koja je uslijedila vijećnik Kluba vijećnika HDZ-HSS Marino Roce ocijenio je politikantskim zakon zbog kojeg se donosi ovakva odluka. Ostali vijećnici su isticali kako bi se uz tu odluku trebalo tražiti i plan sanacije bolnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju