Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljan izmjenom statuta HZMO-a

Jakovčić poslao prosvjedno pismo Mrsiću i Opačić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Jakovčić, istarski župan, poslao je prosvjedno pismo dvama ministarstvima.

Istarski župan Ivan Jakovčić poslao je danas prosvjedno pismo Ministarstvu socijalne politike i mladih te Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nezadovoljan zato što je najnovijom izmjenom statuta Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje područna služba HZMO-a u Puli pretvorena u područni ured.

U pismu upozorava potpredsjednicu vlade i ministricu socijalne politike Milanku Opačić te ministra rada Miranda Mrsića da se time nastavlja trend da se, bez konzultacija s lokalnom i regionalnom samoupravom i bez ikakvih jasnih kriterija, sve važne državne službe koje su od nastanka Istarske županije djelovale kao područne službe sa sjedištem u Puli odjedanput prebacuju pod područnu službu u Rijeci.

Pozvao ih je da promijene Statut HZMO-a tako da Puli vrate podružnicu te da odustanu od daljnjih ukidanja sjedišta i podružnica državnih ustanova u Puli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

>> Jakovčić: Koalicija s SDP-om na lokalnoj razini ne dolazi u obzir

Po mjesečnim pokazateljima, vidljivo je da više osiguranika od Istarske županije imaju samo grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, s tim da se u turističkoj sezoni u Istarskoj županiji broj osiguranika poveća za više od deset tisuća, što, primjerice, u Varaždinskoj županiji, koja ima bitno manje osiguranika, nije slučaj. Varaždin je zadržao status područne službe, a Pula ga je izgubila, ističe Jakovčić u prosvjednom pismu.

Dodao je da se predviđenim promjenama i gubljenjem statusa područne službe u Puli neće moći obavljati mnogi poslovi medicinskog vještačenja u prvome stupnju za područne službe, područne urede, imovinsko-pravni poslovi, poslovi zastupanja u vezi s upravnim sporovima, a osim toga, u Puli se, kako je naveo, "obavljaju i poslovi vezani za mirovine u Italiji".

"Istra je nakon Zagreba u gospodarskome smislu najjača hrvatska regija u kojoj djeluju najvažnije gospodarske i turističke tvrtke, a isto tako i županija koja ostvaruje najbolje rezultate u turizmu, što zaslužuje adekvatno vrednovanje državnih vlasti", zaključio je Ivan Jakovčić u pismu poslanom ministrima Mirandu Mrsiću i Milanki Opačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene