Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U potragu za nepravilnostima uputili su se inspektori Porezne uprave. 'Češljaju' ugostitelje i provjeravaju kako se posluje gotovinom. Više od 300 inspektora provelo je dan diljem Hrvatske.


Paralelno s inspektorima, u potragu za ispravnim računima krenula je i ekipa Dnevnika Nove TV. Tjedan dana nakon uvođenja novog zakona o izdavanju računa i novih poreznih pravila, skrivenom kamerom testirali smo dobivaju li ih gosti ili ne.

Vezani članci Poskupljenja - 4 Oštre reakcije na najavljena poskupljenja: "Ne možete naplaćivati vodu i odvodnju, a imate stare cijevi" Slika nije dostupna Fiskalizacija popušta: Ugostitelji, trgovci i odvjetnici opet ne izdaju račune, svaka peta prevara u Zagrebu

Obišli smo nekoliko zagrebačkih lokala i u jednom od njih naručili. Narudžba je stigla nakon nekoliko minuta, a s njom nam je konobar ispostavio i račun koji je imao sve potrebne oznake, što znači da ga je odobrila Porezna uprava, a kava koju smo popili potpuno legalna.

>> Inspekcija provjeravala ugostitelje: 61 nije izdao fiskalni račun

Krenuli smo dalje i to u sam centar Zagreba, u kafić koji prvih dana nije imao fiskalnu blagajnu. No, očito, poslušali su zakon. I nakon ove narudžbe, stigao nam je ispravan račun.

Dok smo mi provjeravali izdane račune u našem nadzoru skrivenom kamerom, u nadzoru su bili i inspektori Porezne uprave. Sreli smo ih na izlasku iz lokala u kojem su upravo izrekli opomenu vlasniku. Ima dva dana vremena uvesti fiskalnu blagajnu, ili mu prijeti pečaćenje.

U 61 lokalu utvrđene nepravilnosti

Poslovni se prostor pečati dok se ne otklone nepravilnosti, ako porezni obveznik stavi fiskalni uređaj drugi dan, otpečatimo ga. Novčane kazne su od 5.000 do 500.000 kuna', objasnila je Nada Čavlović Smiljanec.

>> Hrvati masovno šalju račune na provjeru

S plavim fasciklima, odjevni u civilu, poput svakog drugog građanina, obilazili su inspektori i druge lokale. Vlasnik jednoga lokala, nije imao razloga za nervozu. Nadzor je trajao doslovno minutu.' Pogledali su račun, imamo dva autorizacijska koda. Sve pet, nije bilo nikakvih problema', rekao je Robert Žučko, vlasnik lokala.

No, 61 lokal u Hrvatskoj, ne može se pohvaliti jer toliko je nepravilnosti otkriveno. 'Do sada je najviše sivila bilo u tim djelatnostima s prometom gotovinom i fiskalizacijom ćemo to najvećim dijelom uspjeti riješiti', rekla je Smiljanec. Nešto više od tristo inspektora obavilo je 1.108 nadzora, a veliku pomoć u tome će dati i građani koje će porezna uprava i nagraditi. Dakle, paze svi, i građani i konobari.

Strah od kazne - čuvanje računa

Koliki je točan broj prijava građana u Poreznoj upravi, taj podatak nisu htjeli otkriti, međutim, dobili smo dojam da su građani shvatili da ako nema računa ili on nije ispravan, ni ne mogu biti sigurni gdje će završiti njihov novac. Čini se da su i zbog određenog straha od kazni počeli uzimati i čuvati račune.

Ako je mijenjanje navika krenulo u tom smjeru, onda je to svakako pozitivan smjer jer se na taj, u praksi vrlo jednostavan način, i sami bore protiv sive ekonomije. Na godinu, ona samo u sektoru ugostiteljstva državu ošteti za milijardu kuna.

Porezna je inače na ovom slučaju pokazala da misli vrlo ozbiljno, a ugostitelji imaju svakakvih ideja. Oni su dužni poreznoj dati OIB konobara koji radi na kasi pa je tako bilo i poslodavaca koji su pitali smiju li dati OIB malodobne djece.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju