Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba se naviknutii

Ugostitelji na mukama zbog novih pravila: "Jedini na svijetu imamo to..."

Aktualno Galerija Bruna Papić i Jelena Tabak - 3 Bruna Papić i Jelena Tabak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bruna Papić i Jelena Tabak - 2 Bruna Papić i Jelena Tabak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bruna Papić i Jelena Tabak - 1 Bruna Papić i Jelena Tabak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Napojnice; ilustracija - 3 Napojnice; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Napojnice; ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Od početka ove godine primjenjuje se novi model fiskalizacije napojnica kojim ugostitelji nisu u potpunosti zadovoljni. Gosti i djelatnici restorana kažu da su konačno dočekali, no djelatnici kafića tvrde da je ovo logistički teško izvedivo.

Ostavljanje napojnica u Hrvatskoj se uči doslovno od malih nogu... No fiskalizacija gotovinskih i kartičnih napojnica je - novost.

''Zapravo cilj je dobar, cilj je zadržavanje djelatnika u ugostiteljskom sektoru što je sasvim u redu, e sad je li sredstvo dobro i jel to sve dobro zamišljeno - nisam siguran'', kaže vlasnik ugostiteljskog objekta, Ivan Belko.

Je li istina da to ide na bonitet konobarima, da imaju veću kreditnu sposobnost ili to baš i nije tako, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak ugostitelja Marina Medaka.

''Da, to ulazi u kompletan prihod, ide u bonitet i konobari imaju veću plaću samim tim ako unesu sve te napojnice jer to ulazi u oppd obrazac i samim tim imaju veću kreditnu sposobnost i imaju bolje uvjete na kraju krajeva za dizanje kredita'', kaže Medak.

No nije svima ovakva vrsta poslovanja prikladna.

O ovoj temi s predsjednicom Udruženja ugostiteljskih djelatnosti, Jelenom Tabak, razgovarala je i reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

Nekim ugostiteljima to paše, nekima ipak ne. Tabak kaže kako su oni, koji su počeli primjenjvati novi sustav, već vide benefite.

"Ugostiteljima to odgovara, jer vide da je postupak jednostavan i povećao im se broj napojnica. Konobari koji su u kafićima imaju veći obrtaj izdavanja računa, kako su izdani računi, tako će se fiskalizirati napojnica", kazala je Tabak te dodala kako će se on koji nemaju prijenosnu kasu zbog toga morati vraćati na šank, ali ona ne vidi problem jer, ističe, konobari koji rade u kafićima s velikim obrtajem prometa, su vrlo spretni i sposobni.

Pitanje je kako olakšati kafićima to jer ipak se sve brže odvija u kafićima nego restoranima. Tabak ističe kako će se svi naviknuti, samo trebaju početi koristiti tu opciju.

"Kad skupite napojnice, i od više klijenata, možete ih fiskalizirati", kazala je te dodala: "Konobari tek kad je gužva, funkcionraju u punom kapacitetu. Kao što su naučili fskalizirati račun, tako mogu i napojnice".

Predsjednica udruženja ugostitelja smatra kako "radimo velik iskorak".

"Imamo jedini na svijetu naoporezivu napojnicu putem kartičnog plaćanja", kazala je te istaknula kako se ugostiteljski djelatnici samo moraju naviknuti.

Dodala je još kako su provedene edukacije i pokušavalo se naći rješenje da se postupak automatizira, a i to će biti moguće kad što više ugostitelja počne koristiti taj sustav. 

Dnevnil Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene