Slavilo se i u Imotskom kraju. Svaki put kad presuši Modro jezero, Imoćani zaigraju posebnu nogometnu utakmicu. Suprotstave se dvije ekipe s različitih strana jezera i kao veliki rivali igraju utakmicu u blatu. Priliku za to dobili su ove godine jer posljednji je put jezero presušilo prije šest godina.


Sjurili se vukodlaci, doplesali vilenjaci – dvije ekipe podijeljene prema mjestu stanovanja. Rivalstvo između istočnog i zapadnog dijela.

Vezani članci Kanader, ilustracija Buknuo požar u blizini Imotskog: Na terenu više od 50 vatrogasaca, uključila se i tri kanadera Utakmica Vukodlaka i Vilenjaka u Modrom jezeru - 1 Tri godine čekali na novi okršaj: Na dnu Modrog jezera nogomet zaigrali Vukodlaci i Vilenjaci

"Pobijedit ćemo ove mrske nam vilenjake, sigurno. To bez daljnjega. Pobit ćemo ih. Ako ih ne pobijemo loptom, nogama ćemo ih satrati", rekao je Ivo Mustapić, kapetan vukodlaka.

A u ekipi vilenjaka, kažu, ni sami ne znaju odakle sve stižu. Većini igrača ovakve utakmice postale su tradicija. A o vilama i vilenjacima u Modrom jezeru ispričane su brojne legende.

"Imotske vile su dozivale u modro jezero imotske momke i svi oni momci koji su spavali s vilama više nikad nisu spavali s imotskim djevojkama", ispričao je Joško Mustapić.

Da se ne bi svađali oko rezultata, još od davnina pravilo je da utakmica mora biti neriješena.

"Bolje biti pošten i pokazati da će biti neriješeno nego na ovim našim utakmicama nepošteno pa ispadne neriješeno", rekao je Velimir Ćosić.

U spektakl na blatu, kako ga nazivaju, uživali su brojni Imoćani i turisti. "Jedinstven je slučaj u svijetu da se na dnu jezera može zaigra nogomet'', rekao je Petar Divić.

U bogatoj povijesti Imoćani pamte samo osam ovakvih utakmica. Nogomet se na dnu presušenog Modrog jezera igra još od 1943. godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju