Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela i službena kampanja u SDP-u

Sukobi na Glavnom odboru SDP-a: 'Stranka se vodi kao cosa nostra'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održala se sjednica Glavnog odbora SDP-a, na kojoj je podneseno izvješće o završetku kandidacijskoga postupka za lidera stranke. Prvi krug izbora za predsjednika SDP-a održat će se 2. travnja.

Danas se održala sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) na kojoj je Središnja izborna komisija podnijela izvješće o provedbi i završetku kandidacijskoga postupka za predsjednika ili predsjednicu SDP-a te članova i članica tijela te stranke. Prvi krug izbora za predsjednika SDP-a održat će se 2. travnja.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

O tome hoće li Zoran Milanović i dalje ostati predsjednik SDP-a, utjecat će jedino Zlatko Komadina.

Naime treći kandidat Duško Polovina Lungo nije uspio prikupiti potrebnih 1000 potpisa potpore članova SDP-a. Polovina tvrdi da mu je onemogućeno prikupljanje potpisa, jer su se, kaže, organizacije na terenu podijelile između onih koji podržavaju Milanovića i Komadininih pristalica, zbog čega nije mogao prikupljati potpise u stranačkim prostorijama. Ustvrdio je da se na to žalio u stranci, a izjave da SIK nije zaprimila ni jedan prigovor nazvao je lažima. "Skupljanje potpisa po prostorijama je bilo zabranjeno, jer se naše članstvo podijelilo za jednoga ili drugoga, a ja sam treći. Imamo praktično dva klana, gdje će sasvim pogrešni ljudi ući u strukturu SDP-a. Onemogućen sam u svemu, ova dvojica su jedan predsjednik, a drugi potpredsjednik, imaju infrastrukturu i koristili su tu infrastrukturu do današnjega dana. Ja nisam mogao koristiti ništa od toga", rekao je Lungo, koji smatra da za probleme s potpisivanjem nisu kriva dvojica kandidata za predsjednika, nego samo članstvo. Ipak, ne namjerava tužiti stranku, jer, kaže, "stranka se nikad ne tuži, ne možete tužiti bračnog druga s kojim spavate u istom krevetu".

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a jednoglasno su prihvaćene kandidature Zorana Milanovića i Zlatka Komadine za predsjednika stranke.

Za vrijeme rasprave o drugoj točki dnevnog reda, odnosno o financijskom izvješću stranke došlo je sukoba, a nakon što je iznesena informacija da je za predizborni skup u Domu sportova potrošeno milijun i 60 tisuća kuna. Jedna članica stranke poručila je da se SDP vodi kao 'cosa nostra'.

Na početku sjednice Milanović je održao kratki govor i poručio da je zadovoljan rejtingom SDP-a koji ne pada, kao i da je stranka spremna za preuzimanje vlasti. Komadina je rekao da očekuje pobjedu na izborima na koje će, vjeruje, izaći 80 posto članova stranke. Spreman je, rekao je, biti i SDP-ov kandidat za premijera na idućim izborima.

Okupljenima se obratio i predsjednik Glavnog odbora Josip Leko

Dvojba 37 tisuća članova

Zoran Milanović ili Zlatko Komadina? To je za sada dvojba više od 37 tisuća članova SDP-a koji će prema principu jedan član, jedan glas birati predsjednika SDP-a.

'Ono što želim je SDP vratiti na vlast što prije moguće. Od SDP-a učiniti još jaču stranku. Stranku koje će se HDZ politički, naglašavam, politički bojati', rekao je u Čakovcu, Zoran Milanović.

'Definitivno stranci nedostaje unutrašnje demokracije. Znači decentralizirano odlučivanje, participacija članstva. Znači široki krug uključenih ljudi, organizacija i ne samo članova stranke', rekao je Zlatko Komadina.

Milanović je uveo biranje predsjednika po principu jedan član jedan glas, a želi i daljnju demokratizaciju stranke baš kao i Komadina.

'8,5 godina kasnije na taj način bira se sve. Ne želim više kao predsjednik SDP-a, a to sam najavio prije godinu dana na Glavnom odboru, više ikada se bavit selekcijom tko će biti na listi za Sabor, a tko neće', rekao je Zoran Milanović.

'Veća participacija članstva kod modela odlučivanja jedan član jedan glas i za druge funkcije u stranci. Predizbori možda. Ali prije svega preferencijalno glasovanje o kandidatima. Uzmimo samo Sabor', rekao je Komadina.

Milanović se poziva na dosadašnje rezultate. 'U ovih 8,5 godina napravili smo velike stvari. Od stranke koja je bila na 20-ak posto, postali smo stranka koja je redovito na 30 i više pa i 40 posto na državnim izborima', poručio je.

Komadina bi stranku vodio iz Rijeke i u tome ne vidi problem. 'Ako naš premijer može biti iz Kanade valjda i predsjednik SDP-a može biti iz Rijeke. Podržava me prije svega članstvo. Ja se članstvu i obraćam. Članstvo glasa. S time da termin pobjedu ja ne bih koristio. Nego povjerenje članova stranke', rekao je Komadina.

Milanovića podržava većina njegovih ministara, no ni podrška Komadini nije zanemariva.

'Zoran Milanović je osoba koja se može suprostaviti HDZ-u i ovoj opciji koja je sada na vlasti puno uspješnije nego što to može Zlatko Komadina, smatra Gordan Maras.

'Zlatko Komadina na samoj Konvenciji, odnosno na izboru za predsjednika, će dobiti značajni broj glasova, ali nedovoljno da preuzme stranku', smatra Siniša Varga.

'Doveli smo HDZ i u Banske dvore i na Pantovčak. To je potpuno jasno dakle. Ja podržavam Zlatka Komadinu', kazao je Rajko Ostojić.

'SDP-u su potrebne promjene i Zlatko Komadina je čovjek koji je čovjek terena, koji je čovjek baze, koji je pobjednik svih lokalnih izbora', rekao je Davor Bernardić.

Zoran Milanović članstvo je pozvao na fer kampanju i ponovio kako protukandidati u stranci nisu neprijatelji. Motive još jedne kandidature ne krije.

'Da unaprijedim svoju zemlju, da od svoje stranke napravim, ono što je, a to je najbolja i najjača Hrvatska stranka', rekao je. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene