Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednji put ovakva velika odluka bila je u rukama birača devetnaestog svibnja 1991. godine. Tada je održan prvi i jedini referendum u Hrvatskoj.


Više od 93 posto Hrvata tada je zaokružilo DA za samostalnu Hrvatsku. 'Želim da hrvatski narod na referendumu izrazi svoju volju da bismo se mogli na nju pozvati kao državno vodstvo i u razgovorima za rješenje krize u Jugoslaviji, a da bi i svijet vidio što hrvatski narod želi', rekao je tada prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Vezani članci Slika nije dostupna DIP odbio prigovor HČSP-a Slika nije dostupna Pogledajte gdje se glasovalo 100% ZA Europsku Uniju!

Narod je želio slobodnu i suverenu Hrvatsku. Na referendum je izašlo više od tri milijuna ljudi, a čak 2.853.000 zaokružilo je 'da' za samostalnost.

>> Ekskluzivno istraživanje: Evo zašto je većina Hrvata za ulazak u EU!

'Izlazak na referendum je zračio jednim nevjerojatnim optimizmom i entuzijazmom. Ljudi su osjećali da glasaju za svoju državu, za neovisnost svoje domovine', kazao je Vladimir Šeks. 'Meni je ostala ta euforija', rekao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH.

Međutim, nije bilo vremena za slavlje. 'Već su bili sukobi i na Plitvicama i u Borovom Selu i bilo je jasno da je to borba na život i smrt', rekao je Žarko Domljan, predsjednik Sabora 1990.

'Vladala je vrlo visoka napetost jer je jugoslavenska armija činila sve da obori ustavnu vladu', rekao je Šeks. Svjedoci vremena danas hvale tadašnju Tuđmanovu političku mudrost.

'Ja sam smatrao da je dovoljno da Sabor usvoji odluku, međutim tu je Tuđman imao pravo jer je rekao da je važnije zbog Europe da idemo na referendum', pojasnio je Mesić.

'Taj referendum je zapravo početak internacionalizacije sukoba u Hrvatskoj', rekao je Domljan. 'Upravo na temelju rezultata referenduma hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti', rekao je Šeks. 1991. su rekli ne Jugoslaviji, a sutra će Hrvati odlučiti hoće li reći da Europskoj uniji.