Ekskluzivno istraživanje otkriva otkriva koji su argumenti većine - odnosno onih ZA Europu.


Prema istraživanju IPSOS PULS-a onih koji ce sutra zaokružiti za je 60 posto. A zašto, točnije koji su glavni motivi ulaska u uniju eurofila? Njih 39,4 posto misli kako ćemo tada moći slobodno putovati, zapošljavati se i studirati u drugim zemljama. Njih 34 posto misli kako će doći do postupnog povećanja standarda i mogućnosti zapošljavanja. 29,8 posto građana misli da će hrvatske institucije tada bolje funkcionirati, da ćemo imati pravnu državu i više demokracije.

Vezani članci Istraživanje Dnevnika Nove TV za siječanj - 7 Istraživanje Dnevnika Nove TV: SDP prvi put u četiri godine najjača politička stranka Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO SDP najbolji u deset mjeseci, HDZ 'zacementiran' na 22 posto

>> Euroskeptici: EU se raspada, pa nam ni ne treba

>> Referendum prolazi: 60 posto Hrvata za ulazak u EU!

14,5 posto građana misli da nema druge alternative. A njih 11,5 posto misli da ulaskom u EU ulazimo u civilizacijski krug najrazvijenijih država. 11,2 posto birača smatra da ćemo glasujući ZA imati financijske koristi iz različitih fondova EU.

Zanimljivo, iako primjerice 9 posto euroskeptika ne želi u Uniju jer misli da ćemo tada biti opet sa Srbima, ima i eurofila, njih 2,6 posto koji misle da ćemo kao članica Unije moći postavljati uvjete drugim susjedima kada će ulaziti u uniju.

Zašto će nam biti bolje ili gore u Europskoj uniji

Na kraju ovog istraživanja donosimo pet razloga zašto bi nam moglo biti bolje ili zašto će nam biti gore kad uđemo u uniju

Ulaskom u uniju 69 posto građana misli da će se poboljšati poštivanje zakona i drugih propisa. Poboljšat će se zaštita okoliša smatra 63 posto građana, ali isti broj birača misli kako će se poboljšati kvaliteta obrazovanja. Poboljšat će se borba protiv korupcije u javnim institucijama, smatra 55 posto građana, a njih 54 posto smatra da će se poboljšati mogućnost pronalaska posla.

>> Tijek referenduma o EU pratite uz program Nove TV

S druge pak strane ulaskom u uniju 31 posto ispitanika smatra da će se pogoršati standard građana. Njih 29 posto smatra kao ce se pogoršati uvjeti za poljoprivrednu egzistenciju. Pogoršat će se odnos uvoza i izvoza misli njih 24 posto. A po 21 posto građana misli kako će se ulaskom u uniju pogoršati socijalna skrb, ali i izvoz hrvatskih proizvoda.