Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovnoškolski dani

Sjećate li se ove osobe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u SAD-u su izračunali koliko u životu zaradimo zbog samo jedne jedine osobe – naše učiteljice iz osnovne škole.

Prva polovica osnovne škole vrijeme je koje vrlo vjerojatno ne pamtimo po lekcijama iz prirode, glazbene kulture ili hrvatskog jezika. Vjerojatnije je da to razdoblje pamtimo po osobi koja je s nama provodila sate i sate svaki dan, a to je naša učiteljica ili učitelj razredne nastave. Te četiri godine su bitne jer, osim što upijaju znanje, maleni đaci dobivaju samopouzdanje, stječu radne navike, ali i uče o odgovornosti.

Harvard i Cambridge su se primili posla i doznali nešto što su učitelji i roditelji diljem svijeta odavno znali – koliko je za djecu bitno da prve 4 godine školovanja budu u učionici s kvalitetnim učiteljem ili učiteljicom. Tako su objasnili da pod dobrim vodstvom, učenici dobiju podlogu koja im je potrebna da bi u starijoj dobi bili uspješni. Znanstvenici su tu poveznicu izračunali vrlo slikovito – kada bi kvalitetna učiteljica poželjela otići iz škole, roditeljima djece koju podučava isplatilo bi se za ostanak joj darovati pola milijuna kuna, jer će zbog vrlina koje im je pomogla ojačati, ta djeca kroz život daleko više zaraditi. Naravno, taj iznos odnosi se na američke prilike, ali poanta je jednaka i u našoj zemlji.

Ekipa Provjerenog provela je radni dan s dvije učiteljice, koje svoje poslove obožavaju. Takvi učitelji i učiteljice i u ovim trenucima podučavaju djecu diljem Hrvatske, pa je vrijeme da oni koji taj posao nisu nikad radili – vide što zapravo znači biti učitelj. A osim ulaska u svijet učitelja, prilog iz Provjerenog vratit će vas u najljepše - školsko doba.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene