Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolesti i očaj u Sisku

Sisak zbog besparice odustao od tužbe protiv Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pet godina povlačenja po sudu, propala je milijunska tužba koju je zbog prevelikog zagađenja grad Sisak podigao protiv INA-e.

Nisu uspjeli dokazati da su otrovni plinovi iz naftne rafinerije glavni krivac za probleme zagađenja. Pompozno najavljenu tužbu povlače i zbog besparice.

Pročitajte i ovo Vukovi Skupa tužba Tužio državu za 5300 eura jer mu je psa rastrgao vuk: Dobio je odštetu, ali zbog presude će zasigurno požaliti Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Traže sastanak s premijerom Radnici sisačke rafinerije spremni na radikalnije akcije, mogući i masovni prosvjedi

Zbog dima iz naftne rafinerije, Ilinka Malbašić posteljinu odavno ne suši na dvorištu. 60-godišnja Siščanka, prva je susjeda INI-na postrojenja. 'Vidite koliko to smrdi, mi ne možemo ovdje živjeti! Kad puste, to je crni dim nenormalno', kaže Ilinka. 'Od one zgrade sve dolazi smrdljivo', rekao je dječak Erik pokazujući na rafineriju.

>> Rafinerija Sisak: Ponovno gorjelo na mjestu prošlomjesečnog stravičnog požara

Prije pet godina, gradonačelnik Siska Dinko Pintarić, optužio je INU da truje građane. Sudskim putem tražio odštetu od čak 11 milijuna kuna. No, nakon brojnih povlačenja po sudu od tužbe je digao ruke.

'To što se odustalo nije fer, ne valja! Mi stanovnici, evo ja sam tu oboljela, dojku sam operirala, tumor, i to sve od zagađenosti. Mi sad, mi ne možemo ništa!', žali se Ilinka. Gradski čelnici nisu uspjeli dokazati odgovornost INA-e, pa ni vještačenjem. Novo nisu tražili. Na sudske troškove do danas su potrošili oko dva milijuna kuna, tvrdi odvjetnik koji zastupa grad. Za nastavak suđenja nema novca.

'Ako on procjeni da nema interesa više voditi spor, ja ne mogu nastaviti na svoju ruku. Nažalost, ne mogu vam reći zašto se grad povukao', rekao je Marko Rafaj, odvjetnik.

Kad je gradonačelnik vidio da gube spor, tražio je da sud donese odluku prema stanju u sudskom spisu. A u njemu jasno piše: 'INA je zagađivač, ali nije jedini. Međutim, niti jedan drugi dokaz u pogledu drugog zagađivača zraka u Sisku, nema!'

Konačno obrazloženje sa suda nisu dobili. Još uvijek se ne zna hoće li se grad žaliti, nakon što je odustao u samoj završnici suđenja. 'Uvjeravam vas da će grad Sisak poduzeti sve mjere potrebne da se zaštite interesi građana grada Siska', rekao je Tomislav Dovranić, predstojnik kabineta gradonačenika.

U javnosti dominiraju podaci, prema kojima stanovnici Siska obolijevaju od malignih bolesti više no ostali u Hrvatskoj. Povećane koncentracije najčešće alarmiraju Siščane. Godinama se pokušava dokazati veza između oboljenja i plinova koje ispušta obližnja rafinerija. No, rezultati ozbiljne epidemiološke studije, još će se pričekati. Do tada, ovim ljudima ne preostaje drugo, no živjeti sa zatvorenim prozorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene