Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne osjeća se prozvanim

Sirovatka poručuje: 'Najvažnije je da se maturanti smire i matura nastavi mirno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje (NCCVO) Goran Sirovatka ustvrdio je večeras da je njegov stručni tim pri izradi testova državne mature odradio dobar posao oko kojega se, smatra, digla nepotrebna tenzija.

Nakon što je ministar obrazovanja Željko Jovanović danas prozvao NCCVO zbog grešaka u maturalnom testu iz hrvatskog jezika i književnosti te poručio da će netko za to morati snositi odgovornost, Sirovatka je ustvrdio da se on osobno ne osjeća prozvanim jer je njegov tim odradio dobar i kvalitetan posao, a izjave ministra, kaže, ne želi komentirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demantira nagađanja Jovanović: Ministarstvo ne razmatra opciju ukidanja državne mature Slika nije dostupna Državna matura Sirovatka: Željeli smo provjeriti mogu li učenici čitati s razumijevanjem

>> 'Moj zadatak je zaštititi učenika od nekvalitetno sročenih pitanja'

Prema nalazu 20-ak stručnjaka, sveučilišnih i srednjoškolskih profesora, koje je okupilo Ministarstvo, na ispitu iz hrvatskog jezika i književnosti za višu razinu mature bilo je dvojbeno sedam, a na B razini barem pet pitanja. Stručnjaci su označili niz pogrešaka u testovima, a upute smatraju nejasnima. Sirovatka je istaknuo de je testove izradila radna skupina, sastavljena od najkvalitetnijih nastavnika, sveučilišnih profesora i psihologa, koji su, kaže, isto tako stručni kao i tim koji je okupio ministar.

U vezi 12 spornih pitanja, u slučaju kojih ministar Jovanović traži priznavanje više odgovora, Sirovatka kaže da nije dobio nikakvo službeno očitovanje iz Ministarstva. "Za ta pitanja ne mogu ništa reći, jer sve što o tome znam, doznao sam iz medija", kaže ravnatelj NCCVO-a. Jedino može obećati da će Centar sve te slučajeve razmotriti, a ono što ocijeni opravdanim, uzeti u obzir u sastavljanju testova za iduću maturu.

Neovisno o nalazu stručne skupine Ministarstva, NCCVO je ipak danas donio odluku da se, u maturalnom ispitu iz hrvatskog jezika i književnosti, priznaju bodovi za odgovore na po jedno pitanje na višoj i na osnovnoj razini. U vezi s tim, Sirovatka kaže da su u Centru i sami uočili moguće dvojnosti u tim pitanjima, ali i žele da se smiri situaciju, koja je, ocjenjuje, nepotrebno uzburkana. "Sada je najvažnije da se maturanti smire i da se matura nastavi u miru", poručio je ravnatelj NCCVO-a. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene