Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati zbog poskupljenja prijete izlaskom na ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) su zbog vala poskupljenja zatražili povećanje plaća, mirovina, socijalnih naknada i naknada za nezaposlene, te poručili Vladi da ako ne bude sada imala sluha za njihove zahtjeve, ponovno će ih joj uputiti do proljeća s ulica.

Došlo je vrijeme da se sindikalne središnjice izdignu iznad
međusobnih prepucavanja i zajedno pozovu ljude na ulice, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever dodajući kako Hrvatska, na žalost, nema europsku tradiciju ulične demokracije.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?"

Pozvao je na suradnju i nevladine udruge, kako bi zajedno izrazili nezadovoljstvo najnovijim poskupljenjima, a od državnih i lokalnih vlasti zatražili dogovor oko politike hrane i energetike.

U Hrvatskoj je hrana u proteklih godinu dana poskupila osam posto, a u EU u prosjeku četiri posto, rekao je Sever dodajući kako Hrvatska ima uvjerljivo najskuplju hranu u regiji.

Po procjeni NHS-a, cijena goriva i dalje će rasti pa stoga traže od Vlade da intervenira u trošarine, pa čak i u naknade za ceste i autoceste.

Sever drži sramotnim što je u Hrvatskoj, u kojoj sve vrtoglavo
poskupljuje, glavna tema "glancanje" detalja oko sklapanja koalicije za novu Vladu.

Potrošačka košarica četveročlane obitelji za prosinac iznosi 6.361 kuna, što je za 0,35 posto više nego u studenom. Udio troškova hrane u košarici iznosi 39,91 posto. Prosječna plaća pokriva 76,58 posto prosječne košarice, što je za 1,76 posto više nego prethodnog mjeseca.

Uključe li se i troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje
stana, košarica bi iznosila 8.194 kune, a pokrivenost mjesečnom plaćom bila bi 59,44 posto.

Prosječna umirovljenička košarica iznosi 3.400 kuna, a njezina pokrivenost mirovinom je svega 58,77 posto.

Sindikalci očekuju daljnja poskupljenja, pa bi tako, po Severovim tvrdnjama, struja do početka proljeća mogla biti skuplja 15 do 20 posto, a plin 10 do 15 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene