Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) su zbog vala poskupljenja zatražili povećanje plaća, mirovina, socijalnih naknada i naknada za nezaposlene, te poručili Vladi da ako ne bude sada imala sluha za njihove zahtjeve, ponovno će ih joj uputiti do proljeća s ulica.


Došlo je vrijeme da se sindikalne središnjice izdignu iznad
međusobnih prepucavanja i zajedno pozovu ljude na ulice, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever dodajući kako Hrvatska, na žalost, nema europsku tradiciju ulične demokracije.

Vezani članci Gorivo, ilustracija Nije dobro: Od ponoći moguće jače poskupljenje i benzina i dizela Slika nije dostupna NHS proziva Vladu i HNB zbog rasta inflacije

Pozvao je na suradnju i nevladine udruge, kako bi zajedno izrazili nezadovoljstvo najnovijim poskupljenjima, a od državnih i lokalnih vlasti zatražili dogovor oko politike hrane i energetike.

U Hrvatskoj je hrana u proteklih godinu dana poskupila osam posto, a u EU u prosjeku četiri posto, rekao je Sever dodajući kako Hrvatska ima uvjerljivo najskuplju hranu u regiji.

Po procjeni NHS-a, cijena goriva i dalje će rasti pa stoga traže od Vlade da intervenira u trošarine, pa čak i u naknade za ceste i autoceste.

Sever drži sramotnim što je u Hrvatskoj, u kojoj sve vrtoglavo
poskupljuje, glavna tema "glancanje" detalja oko sklapanja koalicije za novu Vladu.

Potrošačka košarica četveročlane obitelji za prosinac iznosi 6.361 kuna, što je za 0,35 posto više nego u studenom. Udio troškova hrane u košarici iznosi 39,91 posto. Prosječna plaća pokriva 76,58 posto prosječne košarice, što je za 1,76 posto više nego prethodnog mjeseca.

Uključe li se i troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje
stana, košarica bi iznosila 8.194 kune, a pokrivenost mjesečnom plaćom bila bi 59,44 posto.

Prosječna umirovljenička košarica iznosi 3.400 kuna, a njezina pokrivenost mirovinom je svega 58,77 posto.

Sindikalci očekuju daljnja poskupljenja, pa bi tako, po Severovim tvrdnjama, struja do početka proljeća mogla biti skuplja 15 do 20 posto, a plin 10 do 15 posto.