Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok su sindikalisti nakon prvog dijela sastanka bili optimistični i vjerovali da će se do donošenja proračuna taj problem riješiti, sindikalisti koji su izašli s ovog drugog dijela sastanka bili su ipak oprezniji.


Nakon sastanka sindikalnih čelnika javnih službi s ministrima u Banskim dvorima u srijedu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je kako je ponovno uspostavljena praksa da ministar financija sindikatima predstavi okvire za donošenje državnog proračuna za 2016. i projekciju za 2017. i 2018. te je dodao da su zadovoljni što su uvaženi kao socijalni partneri.

Vezani članci Andrej Plenković sa sindikatima Plenković sa sindikatima: "Dogovorena povišica, rastu božićnice, regresi i dar za dijete", sindikat se još mora izjasniti Štrajk 2019. godine Nastavak pregovora Sindikata i Vlade o plaćama: Hoće li biti masovnih prosvjeda?

Zadovoljni smo što smo kao socijalni partneri uvaženi i ponovno za stolom kad se govori o važnim pitanjima. Otvorili smo sva reformska pitanja koja će se rješavati za mandata ove Vlade, rekao je Mihalinec novinarima nakon sastanka.

Istaknuo je da su spremni Vladi biti partneri i surađivati na svim pitanjima koja će poboljšati naš sustav te kako žele znati kamo reforma vodi i u čiju će se korist provoditi - građana korisnika, krupnog kapitala ili poboljšanja rada javnih i državnih službi.

Mihalinec je rekao kako su imali priliku vidjeti smjernice proračuna i da im je ministar objasnio okvire koje zadaje Europska unija o tome koliki bi proračun smio biti ove godine. O tome kako će se proračun odraziti na pojedine javne službe, pregovarat ćemo bude li trebalo. Ministar nije najavio rezove, nego samo nominalni iznos koliki bi proračun trebao biti, a o rezovima ste trebali pitati njega, rekao je Mihalinec novinarima.

Odgovarajući na novinarski upit, Mihalinec je rekao da će o aktiviranju sporazuma o povećanju osnovice za plaće na temelju rasta BDP-a Vlada razgovarati sa svim potpisnicima sporazuma te je dodao kako to uskoro očekuju.

Ako Vlada s time nema problema u provedbi, vjerujemo da će to učiniti prije donošenja proračuna, istaknuo je Mihalinec i dodao kako smatra da je Vlada imala dovoljno vremena da sa sindikatima zaključi razgovor o tome prije donošenja proračuna. Zasad o tome nismo razgovarali, rekao je.

Socijalno partnerstvo bilo je 'ubijeno'

Mihalinec je rekao kako Vlada želi obnoviti socijalno partnerstvo koje je za vrijeme prošle Vlade bilo 'ubijeno'.

"Željeli smo čuti koje se reforme žele provesti i hoćemo li u njima sudjelovati kao predstavnici radnika u javnim i državnim službama. Najavljene su reforme politike plaća, mogućnosti nagrađivanja boljih i kvalitetnijih i stvaranje uvjeta za uvođenje sustava ocjenjivanja unutar javnih službi. To je posao koji se radi godinama, ali ako se stvarno to želi provesti, treba početi odmah", istaknuo je.

Svjedoci smo da su protekle vlade imale reformske inicijative u zadnjoj godini mandata, ali nijedna nije uspjela, rekao je Mihalinec. Također je rekao kako se zakonom o plaćama ne mogu regulirati dodatci na plaću jer su specifični za svaku službu i o njima treba posebno pregovarati i dogovarati se.

Nakon drugog sastanka splasnuo optimizam

Sindikalisti koji su prisustvovali drugom dijelu sastanka bili su puno oprezniji u izjavama. Vjeruju da će se sporazum prema kojemu bi im se osnovica plaće trebala povećati za 6 posto i to zbog toga što je rastao BDP, ipak poštivati, no neki rok u kojemu bi sindikati i vlada trebali postići dogovor o tome za sada ne postoji.

Razgovaralo se i o reformama što je dosta uznemirilo dio sindikata jer se očito govorilo o uštedama i rezanjima, a u nekim sektoroma, tu su posebno istaknuli policiju, kažu, prostora za uštede jednostavno nema jer su njihove plaće ionako premale.

'Moramo biti načisto da ono što smo dogovarali sa prethodnim garniturama i ono što piše u kolektivnom ugovoru, da to naprosto moramo realizirati. Na ovaj ili na onaj način, u ovom ili u onom vremenskom periodu', kaže Boris Pleša, sindikat državnih službenika.

Sporazum o povećanju plaća bio je na stolu, no treba obaviti još konzultacija.

A sindikati vrlo vjerojatno neće biti zadovoljni ni smjernicama koje su stigle iz MMF-a, a prema kojima bi trebalo i dalje rezati u javnoj upravi koja je, prema njima, preskupa.

Ministrica rada: Našli smo platformu za suradnju sa sindikatima

Mjerodavni ministri održali su u srijedu u Banskim dvorima radni sastanak sa sindikalnim čelnicima državnih službi, a ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izvijestila je da su im predstavili projekciju državnog proračuna za 2016., 2017. i 2018. godinu te plan reforme javne uprave i zakona o plaćama.

"Našli smo zajedničku platformu za suradnju", izjavila je ministrica Šikić novinarima nakon sastanka.

Potvrdila je da je na dnevnom redu bila tema povećanje osnovice plaća za šest posto te da slijede konzultacije s partnerima.

O reformi javne uprave rekla je da tu "dolazi do fuzije poduzeća koja imaju zajedničku poslovnu platformu i redistribucije poduzeća koja je nemaju". "U svakom slučaju, reformu javne uprave radi ministrica Dubravka Jurlina-Alibegović i njezino ministarstvo, a Ministarstvo rada bavit će se Zakonom o plaćama", istaknula je ministrica Šikić i dodala da smanjenje broja radnih mjesta "nije planirano".

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić rekao je kako je to bio preliminarni sastanak na kojem su Vladinim predstavnicima jasno iznijeli svoja stajališta te se pokušali dogovoriti o rješenjima u korist zaposlenika i ispraviti pogreške prošle Vlade.

"Očekujem od ove Vlade da bude bolja od prošle", rekao je, dodajući kako se nada da će ispuniti njihove zahtjeve. Također je rekao kako je vrijeme bilo prekratko da bi se za dva sata postigao dogovor. Na pitanje o rezovima, Jagić je odgovorio kako treba voditi računa o specifičnostima policije.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar upozorio je da su djelatnici tog ministarstva potplaćeni jer imaju plaću između tri i četiri tisuće kuna, bez dodatka na staž, i ne mogu dopustiti daljnja smanjenja. Tim ljudima se nema više što uzeti, poručio je Lončar.

Predsjednik Sindikata lokalnih državnika i namještenika Boris Pleša rekao je kako je bilo riječi i o sporazumu o dodatku na plaću od četiri, osam i deset posto za državne službenike te vraćanju osnovice za plaće iz 2009. godine.

"S obzirom na to da projekcija proračuna ide na Vladu, to su stvari na kojima ćemo inzistirati i o tome ovisi u kojoj će mjeri sindikati, kao socijalni partneri, i dalje sudjelovati u kreiranju reformi", istaknuo je Pleša. "Moramo imati jamstva da nećemo biti instrumentalizirani i da ćemo biti sigurni kako će ono što je dogovoreno s prethodnim vladama biti realizirano", dodao je.

Na pitanje je li spreman na odgodu ispunjenja tih zahtjeva do donošenja novog proračuna, 10. ožujka, Pleša je odgovorio kako se oni vjerojatno dotad neće moći ispuniti, ali ostaju pregovori kako bi se utvrdilo što će biti s povećanjem osnovice od šest posto. Dodao je kako precizni rokovi nisu utvrđeni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju