Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri sindikata prosvjete izvjestila su danas da je većina njihova članstva podržala najavu prosvjeda i štrajkova zbog nezadovoljstva Vladinom ponudom o povećanju plaća za pet posto.


Izjašnjavanju o sudjelovanju u prosvjedima i štrajkovima do ispunjenja zahtjeva u osnovnom školstvu je pristupilo 83,9 posto članova sindikata, od čega se za prosvjede i štrajkove izjasnilo 75,8 posto članova.

Vezani članci Ministrica Blaženka Divjak o plaćama u prosvjeti (Foto: Dnevnik.hr) HNS inzistira na većim plaćama u prosvjeti: ''Treba nam novca kao za dvije veće fontane u Zagrebu'' Slika nije dostupna Štrajk više od 70.000 nastavnika u Rumunjskoj

U srednjem školstvu izjasnilo se 69,9 posto, od čega je za prosvjede i štrajkove bilo 82,9 posto članova.

Sindikati u priopćenju najavljuju da će 5. listopada, na
Svjetski dan učitelja, u svim osnovnim i srednjim školama nastavnici nositi bedževe s tekstom 'Može li Hrvatska bez nas biti zemlja znanja?'.

Bit će istaknuta i Deklaracija o statusu učitelja 'Education
Internationala', svjetske organizacije učitelja, koja okuplja preko 29 milijuna nastavnika i ostalih prosvjetnih radnika iz 161 države svijeta.

U njoj se pozivaju prosvjetne vlasti da se priključe nastavnicima i njihovim sindikatima u raspravi o kvaliteti obrazovanja, i to kao stručni partneri u procesu donošenja odluka te razvijanju konstruktivnoga socijalnog dijaloga u svim zemljama, kao i na svim razinama u društvu.

'Naglasimo uloge koje mi - nastavnice i nastavnici svijeta, moramo odigrati da bismo ostvarili kvalitetno obrazovanje za svu djecu', ističe se u Deklaraciji.

Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, udruženi u Vertikalu sindikata, najavili su prosvjede protiv ponuđenih pet posto povećanja plaća, zatraživši povećanje za 20 posto.