Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako god se bude rasplela aktualna politička kriza, onoga tko će sjediti u Banskim dvorima na stolu će dočekati vruća tema isplate regresa javnim službama.


Sindikati očekuju da im se regres isplati do kraja ovog mjeseca, jer na njega, kažu, imaju pravo. A iz Vlade im jasno kažu - trenutačno za to novca nema. Od isplate regresa sindikati neće odustati. Do kraja ovog mjeseca očekuju novac koji su ugovorili.

Vezani članci Sanja Šprem (Foto: Dnevnik.hr) Novi jezični gaf šefice Sindikata: Morate pogledati kako je rekla da u ponedjeljak počinje štrajk Slika nije dostupna Počeo sastanak Vlade i sindikata javnih službi

'Vlada će lakše izbjeći to da je se smjeni, nego isplatu ovog materijalnog prava. Naime, kolektivnim ugovorom je ugovoreno da se svim zaposlenicima u javnim službama regres ove godine mora isplatiti u iznosu 1.250 kuna. Nas je 180.000 što znači da je to nešto preko 200 milijuna kuna. Ako tome dodamo i državne službenike onda je to oko 300 milijuna kuna', kazao je Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

Temeljem kolektivnih ugovora pravo na regres imaju javni službenici zaposleni u školstvu, zdravstvu, kulturi i socijali. Prijašnjih godina nisu ga dobivali, jer im ga je Milanovićeva Vlada oduzimala Zakonom o uskrati. Međutim, ova Vlada takav propis propustila je donijeti.

'Ovo pravo je ostvareno davno prije s poštivanjem temeljnog kolektivnog ugovora. I zato mislimo da bi se trebalo samo ispoštovati ono što je donešeno i da nema tu nikakvih novih odluka koje bi Vladu sprječavale da donese odluku da se isplati. Prije 10-ak dana smo im uputili zahtjev i odgovor još uvijek nismo dobili', kazala je Anita Križan iz Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Ovo pitanje Vlada je trebala riješiti kroz pregovore sa sindikatima koje je vodio potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Prvo je zapelo kod povećanja osnovice plaća od 6 posto za državne službenike, a sada iz Vlade sindikatima jasno poručuju - novca za isplatu regresa ove godine nema. Iz sindikata pak, najavljuju tužbe.

'Naše članstvo očekuje ovu isplatu. Oni znaju da će se ona dogodit na jedan ili na drugi način. Ili će ona biti isplaćena redovitim putem ili onim nepoželjnijim putem - sudskim', kazao je Stipić.

Svom dijelu kolača nadaju se i državni službenici. Oko 60.000 policajaca, vatrogasaca i carinika ove godine nema pravo na regres, ali poručuju - ako ga dobiju javne službe, pozvat ćemo se na načelo jednakosti i tražiti ga i mi.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr