Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati su zatražili i dobili dozvolu za održavanje prosvjednog skupa na Trgu sv. Marka, najvjerojatnije u četvrtak, kada se u Hrvatskom saboru očekuje rasprava o izmjenama Zakona o radu koju će sindikalni predstavnici pratiti s galerije u sabornici, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.


Bude li se rasprava o ZOR-u održavala u petak, prosvjed će biti održan toga dana, rekao je Krešimir Sever.

Vezani članci Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Domino-efekt: Nakon štrajka prosvjetara mnogi bi veće koeficijente, iz sindikata policije poručuju - prihvatit ćemo i dodatke Slika nije dostupna Ribić najavio OPĆI ŠTRAJK

U vezi održavanja općeg štrajka protiv izmjena ZOR-a, koji je najavljen za idući tjedan, Sever je ustvrdio da su sindikalni pravni stručnjaci pronašli način da se štrajk održi na zakonit način, iako pitanje općeg štrajka nije regulirano ZOR-om, tako da se štrajkaši ne moraju bojati ni otkaza niti drugih sankcija.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju da je poziv sindikalcima na nastavak pregovora i dalje otvoren, a ministar Mirando Mrsić najavio je da namjerava održati konzultacije o ZOR-u sa sindikatima između dva saborska čitanja.

Mrsić je pozvao sindikalce na tripartitni sastanak koji se trebao održati jučer, no sindikalni čelnici su ga odbili tvrdeći da je zakasnio, budući da je prijedlog ZOR-a već u saborskoj proceduri. Osim toga, Vlada se nije očitovala na zahtjev sindikalnih središnjica da se ZOR na šest mjeseci povuče iz procedure, rekao je Sever.

Nismo dobili nikakav odgovor, umjesto toga nas je ministar Mrsić pozvao na razgovore, a usporedno s time smo već imali predviđene neke druge aktivnosti. Jučer je bio dogovoren veliki skup sa sindikalnim povjerenicima iz Dalmacije, danas se održava skup u Osijeku, a sutra u Rijeci, kaže Sever.

 Sindikati traže povlačenje Zakona o radu na šest mjeseci

U vezi Mrsićeva prijedloga da se nove konzultacije socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a provedu između dvaju saborskih čitanja, Sever je najavio da će se sindikati odazvati ako druga strana bude razumna i prihvati sindikalne argumente.

"No, na njihovu žalost, oni nemaju nikakvih argumenata i idu isključivo političkom silom. Mi ćemo se sigurno odazvati i pregovarati, a o rezultatima tih pregovora ovise naše daljnje akcije, jer generalni štrajk, koliko god trajao, neće biti naša posljednja akcija", poručio je Sever. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook