Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju s lobiranjem

Umirovljenje s 67 godina: 'To je opasno! Ako treba idemo i u Strasbourg'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat umirovljenika Hrvatske danas je ponovno izrazio nezadovoljstvo Vladinom namjerom da poveća dob za umirovljenje na 67 godina, ovaj put pred Saborom.

U povodu uvrštavanja u dnevni red saborske sjednice prijedloga zakona o mirovinskom osiguranju, desetak članova Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) dijelilo je jutros letke saborskim zastupnicima kojima ih pozivaju da se usprotive, kako ocjenjuju, opasnim izmjenama mirovinskog zakona kakvima smatraju predloženo povećanje dobi za umirovljenje na 67 godina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

Zastupnike pozivaju da, kao predstavnici naroda, poslušaju glas umirovljenika i radnika te se suprotstave 'preuranjenom povećanju dobi za umirovljenje na 67 godina' kao i da se zauzmu za potpuno ukidanje tzv. švicarske formule.

U letcima, koji su zastupnicima dijeljeni prije početka saborskog zasjedanja, protive se najavljenom povećanju dobi za umirovljenje, za što je predloženo prijelazno razdoblje od 2031. do 2038., kao i povećanju dobi na 62 godine za prijevremenu mirovinu.

>> UŽIVO Marasović: Neće nas imati tko pokopati; treba dovesti Filipince jer su sličnog svjetonazora

'Povećanje dobi za umirovljenje na 67 godina je preuranjeno, osobito za žene, jer im je očekivani životni vijek kraći za tri godine od prosjeka EU, a nisu izvršene ni procjene posljedica na radnike koji u svijet rada ulaze s 19 godina ili rade na teškim poslovima, za zdravstveni sustav, na nezaposlenost mladih, kao i na očekivano povećanje broja invalida', upozoravaju u SUH-u.

Šokantnim ocjenjuju i što tzv. švicarska formula za usklađivanje mirovina i dalje ostaje u primjeni, iako se njome, upozoravaju, snižava realna vrijednost mirovina za 1 do 1,5 posto godišnje.

'Današnjom akcijom želimo upozoriti zastupnike da ovaj zakonski prijedlog nije najbolje rješenje jer je izostala bilo kakva dugoročna projekcija, jasna strategija i rasprava o cjelovitoj mirovinskoj reformi', izjavila je predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

Poručuje i da to nije kraj njihovih aktivnosti. 'Idemo dalje s amandmanima, lobirat ćemo, ovo nećemo ostaviti bez pravne borbe pa ako treba i u Strasbourgu', ističe predsjednica SUH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene