Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem s financiranjem

Sindikat traži žurno sređivanje stanja u vatrogastvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u srijedu od Vlade žurno sređivanje stanja u vatrogastvu zbog problematičnog financiranja javnih vatrogasnih postrojbi (JVP), ističući kako ih se, kada gase vatru i spašavaju ljude i imovinu proglašava "hrvatskim vitezovima" i herojima, a kada traže isplatu regresa ili povećanje osnovice, svi ih ignoriraju.

Sindikat u priopćenju upozorava da su sredstva za JVP-e ove godine manja nego 2009. godine, a materijalna prava vatrogasaca upitna. Vlada se ranije obvezala da će sredstva za plaće i materijalna prava osigurati u državnom proračunu, prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, ali sada tvrdi drugačije.

Pročitajte i ovo Pustoš na Havajima nakon požara - 4 Broj mrtvih raste FOTO/VIDEO Dramatične snimke na Havajima: Izgorjelo više od tisuću domova - "Zvučalo je kao da se vodi rat" Strašni prizori na Rodosu Strah i nevjerica FOTO Prizori koji slamaju srca! Grčka, Turska, Alžir u plamenu: "Ovo je poput biblijske katastrofe"

"Da se Kolektivni ugovor primjenjuje na profesionalne vatrogasce dosad je potvrdila sudska praksa i bivši ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, potvrđujući primjenu sporazuma o osnovici za jubilarnu nagradu državnih službenika i namještenika i na profesionalne vatrogasce, ali je Vlada u zadnje vrijeme 'okrenula ploču', tvrdeći da se sredstva za plaće profesionalnih vatrogasaca ne osiguravaju u državnom proračunu, što je potvrdila glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo", stoji u priopćenju.

Sindikat je priložio dokumente koji to potvrđuju – vatrogasnoj postaji Ilok proračun je ove godine smanjen u odnosu na prošlu za više od 31.000 kuna, za regres i božićnice manjka im 35.000 kuna, za jubilarne nagrade 20.000 kuna, a zbog odluke Vlade o povećanju osnovice za plaće u siječnju, kolovozu i studenom za ukupno 6 posto, rashodi su povećani za 50.000 kuna. To znači da im nedostaje oko 140.000 kuna.

Na upućenu žalbu, Grad Ilok vatrogasce je uputio da se obrate Sindikatu državnih službenika i namještenika, jer se novac isplaćuje iz državnog proračuna, ali iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava odgovoreno im je kako provedbu sporazuma treba osigurati Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Vlada izvrće svoje obveze, a prebacivanje odgovornosti između lokalne samouprave i Vlade dovelo je do toga da vatrogasci nemaju pravo na dogovoreni rast osnovice, jer općine tvrde da sredstva nisu dostatna, a Ministarstvo financija da Kolektivni ugovor ne treba primjenjivati jer se sredstva za plaće isplaćuju iz 'krive' pozicije unutar državnog proračuna, ističe sindikat.

Sindikat upozorava i na kompliciranu zapovjednu strukturu u kojoj se na terenu miješaju "zapovjedne uspravnice" MUP-a, Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i sl. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene