Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji opasnost od bijega

Šimonović: Ipak očekujem izručenje kapetana Dragana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kazao je danas kako očekuje da će bivši zapovjednik srpskih paravojnih postrojbi Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, u konačnici ipak biti izručen Hrvatskoj ili da će, u suprotnom, za ratni zločin morati odgovarati pred australskim sudovima.

Iako kao stranka ne može sudjelovati u postupku izručenja, Hrvatska će australskom tužiteljstvu dati dovoljno podataka da pred sudom dokaže kako Vasiljkovića u Hrvatskoj čeka pravičan sudski postupak, kazao je Šimonović te pojasnio kako je u ovom slučaju osnovana radna skupina koja će najprije australskom tužiteljstvu predočiti dokaze da postoji opasnost od bijega, ukoliko Vasiljković u petak izađe iz ekstradicijskog pritvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka u zatvoru Kapetan Dragan podnio još jednu žalbu sudu Slika nije dostupna Sud je odlučio da je sve po zakonu Kapetan Dragan ostaje u australskom zatvoru

Konačna odluka za 15 dana

Nakon toga radit će na žalbi Vrhovnom sudu, koji u roku od 15 dana treba donijeti konačnu odluku o Vasiljkovićevom izručenju Hrvatskoj. 'Očekujemo da ta odluka bude pozitivna, a čak i ako ne bude to ne znači slobodu za Vasiljkovića budući da ratni zločin ne zastarjeva', rekao je Šimonović.

>> Australija odbila izručiti kapetana Dragana!

Odlučujući o Vasiljkovićevoj žalbi sudsko vijeće Saveznog suda presudilo je u njegovu korist zaključivši kako postoji 'bitna ili realna šansa za pristranost' na njegovu štetu pred hrvatskim pravosuđem ako bude izručen Hrvatskoj. No, Šimonović upozorava da je takav stav australski sud zauzeo na temelju jednog izvještaja OESS-a iz 2006. dok u kasnijim izvještajima ta, ali i mnoge druge institucije, Hrvatsku navode kao zemlju koja je ostvarila veliki napredak u suđenjima za ratne zločine.

Hrvatska napredovala

Čak je i hrvatsko tužiteljstvo u 89 slučajeva tražilo obnovu presuda donesenih u odsustvu okrivljenika, jer je zaključilo da su nisu donesene u skladu sa sadašnjim pravnim standardima, ustvrdio je Šimonović, a ključnim argumentom da je Hrvatska spremna na pravične postupke u svim slučajevima Šimonović smatra odluku Haškog suda o prepuštanju suđenja za ratni zločin generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, za zločine u Medačkom džepu, kao i nedavno izručenje Milana Španovića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene