Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratite prijenos uživo od 14h

Sigurnosne upute za sudionike Gay Pridea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb Pride je na svojim internetskim stranicama objavio sigurnosne upute za sve sudionike Gay Pridea koji prenosimo u cijelosti.

 Dnevnik.hr jubilarnu će povorku pratiti uživo od 14h.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pride bez incidenata Organizatori Zagreb Pridea homofobom desetljeća proglasili Marijanu Petir Slika nije dostupna Jubilarni Zagreb Pride Pogledajte rutu kojom će se kretati zagrebačka Povorka ponosa

 - Budite puni/e dobre volje, strpljenja i tolerancije. Izrazite se i poštujte da se i drugi izraze, politički, tjelesno i na bilo koji drugi nenasilan način.

- U slučaju da uočite osobe koje ugrožavaju ili sumnjate da bi mogle ugroziti skup, prijavite najbližem redaru/ki ili policajcu/ki.

- Molimo vas da radi vlastite sigurnosti ne odgovarate na verbalne provokacije, ukoliko ih bude. Policijaka i redarska služba dužne su odgovarati na sve fizičke provokacije i nasilje. Ukoliko policija ne djeluje na govor mržnje, prijavite nam!

- Zagreb Pride djeluje prema principima nenasilja i ne pristajemo uzvraćati na nasilje - ni u kojem obilku.

- Ukoliko na bilo koji način osjećate da vas osobe iz policije naguravaju, upućuju vam nepoželjne komentare ili na bilo koji način vas vrijeđaju, javite se nekome iz Zagreb Pridea. Također, pitajte policajca/ku da se identificira. Organi reda su tu da nas služe!

- Mole se sve/i sudionici/e da pozorno prate upute organizatora iz Zagreb Pridea koje će im priopćavati voditelji i voditeljice skupa na bini ili s megafonima.

- Preporučamo da na skup ponesete što manje stvari sa sobom. Voda će biti dostupna u parku Zrinjevac, nakon Povorke ponosa. Pazite ambalažu i nemojte raditi smeće – Zagreb Pride je eco-friendly.

- Za sve dodatne informacije možete pitati najbližeg redara/ku ili volontera/ku koji/a će vas u slučaju da vam ne može pomoći, uputiti na neku osobu iz organizacije (imat ćemo akreditacije). Molimo vas da poštujete ovu proceduru.

- Nakon skupa raziđite se u G R U P A M A. Preporučamo da ne nosite vidljiva obilježja Zagreb Pridea ukolio ostajete u gradu. Svi/e ste pozvani/e na druženje u AKC Medika, Pierottijeva 11. Veća prisutnost policije u gradu će biti će kratko nakon skupa, najviše po 'zelenom valu'. Osiguran je i prijevoz za goste i gošće Zagreb Pride-a.

 

Svi/e ste pozvani/e i dobrodišli/e na 'Partycipaciju' u AKC Medika, Pierottijeva 11. Dva floora. Policija čuva cijelu Pierottijevu, a unutar Medike pojačano je redarstvo.

 

Ponašanje u slučaju suzavca

Suzavac je nadražujući plin koji na otvorenom prostoru ne može ostaviti trajne poslijedice na osobe koje se nađu pod njegovim djelovanjem, ali izaziva suzenje očiju i osjećaj gušenja. Ako plinske pare dođu u kontakt s očima, NIPOŠTO ne perite oči vodom niti ih ne trljajte rukama, već se isplačite. Pratite upute organizatora i/ili policije.

 

U slučaju fizičkog napada

1. Imate se pravo braniti od fizičkog napada!
2. Vičite (npr. 'Policija dolazi!'); ukoliko želite pobjeći, odite u mjesto gdje ima mnogo ljudi (kafići, trgovine..) Ako ne uspijete pobjeći, zaštitite glavu rukama.
3. Odmah mobitelom pozovite policiju na broj 192 ili 112; zatražite hitnu medicinsku pomoć na broj 194 ili odmah odite do prve službe hitne pomoći (najbliža održavanju Povorke je traumatološka bolnica u Draškovićevoj ulici). Bitno je da odmah zatražite medicinsku pomoć, čak i ako ne osjećate da ste ozbiljnije povrijeđeni. Kod unutarnjih ozljeda osoba ne osjeća bol odmah i ako ne dobije medicinsku pomoć u kratkom roku, mogu nastupiti ozbiljne posljedice. Zatražiti medicinsku pomoć važno je i zbog eventualnog postupka na sudu.
4. Nakon poziva hitne pomoći, obratite se Rozom megafonu
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene