Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaradili 40.000 kuna

Šibenski genijalci: Evo kako su sami zaradili za novu učionicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibenska Tehnička škola ima se čime pohvaliti. Jedna je od najbogatijih hrvatskih škola koja proizvodi vlastitu električnu energiju i prodaje. U posljednjih godinu dana zaradili su 40.000 kuna i sve uložili u opremanje učionica i nove udžbenike. Pametni srednjoškolci pod mentorstvom profesora i ravnatelja smišljaju i nove projekte za zaradu.

Šibenski učenici dio predavanja imaju na krovu gdje uče kako se dobiva električna od sunčeve energije. 'Ovdje imamo solarne ploče na kojima imamo primjer toga što učimo i onda s profesorom izađemo na krov i odmah nam na primjeru može objasniti o čemu se tu radi', kazao je učenik Marko Kovač.

Pročitajte i ovo Ilustracija djece u školskim klupama javno savjetovanje Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

A radi se o 96 panela koje su postavili učenici i profesori. Električnu energiju koju dobiju prodaju. 'Mi smo koliko znam jedina škola u Hrvatskoj koja proizvodi samo svoju energiju i to je dobro', kazao je Marko.

I više nego dobro, kaže ravnatelj. Dosad su proizveli oko 11.000 kilovatsati energije i sve su unovčili. 'Negdje oko 40.000 kuna će ove godine biti, očekujemo da će se ova elektrana isplatiti za pet godina. Sav novac ulažemo u školu', kazao je Josip Belamarić, ravnatelj tehničke škole u Šibeniku.

>> VIDEO Prvi u Hrvatskoj izgradili automobil na solarni pogon!

Od dobivenog novca klimatizirali su učionice i osigurali besplatne udžbenike za dva razreda. U solarnu elektranu snage deset kilovatsati uložili su oko 220.000 kuna. No, tu ne žele stati, već smišljaju novi projekt i to proizvodnju biodizela za vlastite potrebe.

'Ono što mi planiramo je proizvodnja iz otpadnoga jestivoga ulja - to je jedna vrlo dobra stvar jer s jedne strane zbrinjavamo otpadno ulje, a s druge strane proizvodimo biodizel. Biodizel se može koristiti u našoj kotlovnici za zagrijavanje zgrade',kazao je profesor Nikica Kljajić.

Iduće godine će na krov staviti i vjetrenjaču. 'Ona će biti snage oko 14 kilovatsati i napravit ćemo energetski neovisnu učionicu. Znači, sva će struja od vjetra davati svu potrebnu energiju toj učionici za rasvjetu, za rad kompjutera', objasnio je ravnatelj Belamarić.

Šibenska tehnička škola tako bi mogla postati postati neovisna ne samo o energiji nego i o novčanim sredstvima a učenici iz prve ruke naučiti kako iskoristiti obnovljive izvore energije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene