Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među zahtjevima za promjenu imena najveći broj otpada na žene koje imaju probleme nakon razvoda braka.


U Šibeniku se svake godine u prosjeku preda oko 60 zahtjeva za promjenom imena.

Vezani članci Izbjeglice iz Ukrajine Pomažu izbjeglicama iz Ukrajine, ali morat će plaćati porez: ''Zapravo mi tu država nije bitna. Mene uvijek vodi srce'' Požar - 7 Nestao veći dio Svilaje: Gori već gotovo tjedan dana, u pomoć stigli i kanaderi

'Uglavnom je riječ o ženama koje imaju probleme nakon razvoda braka, a nisu iskoristile zakonski rok za automatsko vraćanje prezimena. Također se javljaju problemi da je jedno ime napisano u matičara, a drugo u dokumentima. Takav primjer prošle godine je bila promjena imena iz Jesenka u Jasenka', objasnila je za ŠibenikIn Edita Filipi iz Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji.

Imena mijenjaju i Šibenčani koji žive u inozemstvu gdje se služe pismima koja nemaju slova kao što su č i ć jer žele, objašnjava Filipi, da se u Hrvatskoj i u stranoj zemlji gdje žive služe istim imenom i prezimenom kojim se služe vani.

Znate ih kao Doris i Vlatku, no to nisu njihova prava imena!

'Najčešće nastavke 'ić' mijenjaju 'ch', pa tako imamo Nakiche i Klariche. Imamo jedan primjer i gdje je žena koja godinama živi u SAD-u promijenila ime iz Marija u Mary', kaže Filipi.

Također, u 214. jedan je Nedjeljko zatražio promjenu imena u Domenico jer je tražio francusko državljanstvo, a jedan Ivan postao je John, piše Šibenik In.

A promjenu imena, odnosno državnu taksu platili su 70 kuna. Na promjenu imena pravo ima svaka punoljetna osoba i Zakon o osobnom imenu daje joj za pravo da se nazove kako hoće. No, djelatnici Državne uprave ipak neće dozvoliti promjenu u ime kojim će povrijediti i ugroziti slobodu, pravni poredak i javni moral.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju