Prvi čovjek Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tvrdi da socijalnog dijaloga više nema te da se Vlada dodvorava MMF-u, Svjetskoj banci i rejtinškim agencijama.


Zbog nedostatka socijalnog dijaloga i, kako kaže, Vladina dodvoravanja MMF-u, Svjetskoj banci i bonitetnim agencijama, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever priželjkuje masovne prosvjede.

Vezani članci Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa Lovrinčević kaže da su bankari doma i ne javljaju se na telefon. Apelira i na potrošače: "Ako već kupujete online, kupujte hrvatsko'' Andrej Plenković na sjednici Vlade Što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama? Vlada usvojila paket mjera za pomoć gospodarstvu

Na konferenciji za novinare koju je održao ispred Banskih dvora, u kojima je Vlada danas prihvatila niz uredbi o smanjenju bruto plaća u javnom sektoru za tri posto, iznio je niz kritika na račun kabineta Zorana Milanovića.

>> Hrvatska potonula još više! Linić: Mijenjamo zlo koje se zove život na račun kredita

Vladu je optužio da obespravljuje građane te da ih smatra troškom i teretom. 'E pa ovoga ste puta stvarno prevršili svaku mjeru', rekao je i napomenuo kako je 'jedino što nam preostaje dijalog ulice'. Posebno je negodovao zbog mogućeg povišenja dobne granice za odlazak u mirovinu.

'Očito je da ova vlast nema apsolutno nikakve volje za socijalnim dijalogom, da nimalo ne poštuje niti sindikate, niti poslodavce, ali niti građane. (...) Premijer se zadnji put s nama sastao prije 13 mjeseci - 1. veljače prošle godine. Prošlo je 13 mjeseci i očito ni do daljnjega nema namjeru s nama se sastati', rekao je Sever.

Ne preostaje nam ništa nego široke slojeve građana pozvati na otpor

'Ako ova vlast misli stati izravno pred MMF, Svjetsku banku i bonitetne agencije i ako izravno želi služiti njihovim interesima, onda je vrlo jasno da to istovremeno znači ne služiti interesima ove zemlje, ne služiti interesima građana. Ako treba građane obespraviti, ako treba sve u ovoj zemlji rasprodati, ako treba produžiti mirovinski staž, ako doista treba stvoriti uvjete da se s radnoga mjesta odlazi ravno na groblje, onda je ova Vlada prekršila doista sve što je naobećavala i nama ne preostaje ništa drugo nego pozvati široke slojeve građana da se odupru takvoj politici', nastavio je Sever.

'Očito je da se kroz dijalog s ovom vlasti ne može više razgovarati i da jedino što nam preostaje je dijalog ulice', zaključio je, napominjući da je u kontaktu s drugim sindikalnim čelnicima, da želi masovne prosvjede te da će s više detalja o svemu izaći 'uskoro'.

Iz njegove je sindikalne središnjice, inače, jučer Vladi upućeno i javno pismo u kojemu između ostalog stoji da Vlada građane namjerava 'dodatno opteretiti novim troškovima vezanim uz zdravstvo, kao i natjerati ih da doista rade do izmještanja s radnog mjesta na groblje kako bi što manje opterećivali zdravstveni i mirovinski sustav te državni proračun. Doista je previše', stoji u NHS-ovom pismu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook