Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je prošle godine u mandat krenula s optimističnim najavama javnih investicija i gospodarskog rasta, no godina je, prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, završila padom BDP-a od 2,0 posto.


Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod u posljednjem je tromjesečju 2012. godine potonuo za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. godine.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Hrvatsko gospodarstvo raste na zdravim temeljima" Slika nije dostupna 'Ministri se međusobno hvale, a Hrvatska ulazi u šestu godinu krize. Odakle crpe optimizam?!'

Prva procjena pokazuje i da je BDP u cijeloj 2012. godini realno pao za 2,0 posto.

"Negativna je stopa u cijeloj EU, a mi nismo mogli ostati izvan toga. Preokrećemo trendove", rekao je ministar Branko Grčić.

>> Europska unija procijenila: Hrvatska 2013. u ekonomskom minusu!

Vlada je u mandat krenula s najavom gospodarskog rasta, no već nekoliko mjeseci kasnije postalo je jasno da od priželjkivanih investicija, ponajprije javnih poduzeća, neće biti mnogo, dok je za privatne investitore iz inozemstva ulagačka klima bila nepovoljna.

Nedavno je Europska komisija procijenila da će ove godine hrvatski BDP dodatno pasti za 0,4 posto, a da se oporavak očekuje tek sljedeće godine.

Linić: Mijenjamo zlo koje se zove život na račun kredita

Misija MMF-a jučer je Hrvatskoj preporučila dodatne proračunske rezove, a ministar financija Slavko Linić danas je rekao kako Vlada polako mijenja 'zlo koje se zove život na račun kredita'.

'Dozvolite, Vlada vodi politike. Kao što vidite, vodili smo je u 2012. pa je unatoč kritikama analitičara MMF rekao da to nije dovoljno brzo kako bi oni htjeli, ali da daje rezultate. Posao je Vlade da čuva financijsku stabilnost Hrvatske', napomenuo je.

'Vlada će imati svoju politiku, vjerujem da ćemo se znati boriti i za potrošnju i za gospodarski rast. U Hrvatskoj moramo postati svjesni da kad se približite 60-postotnom dugu u odnosu na BDP, da nešto ne valja. Kao što smo radili u 2012., i u 2013. ćemo pokušavati voditi održivu ekonomiju. Kao što vidite, nitko se s nama ne slaže. MMF ima svoju politiku, Vlada ima svoju', rekao je još Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook