Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks i Jarnjak potpredsjednici Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Luka Bebić bit će novi predsjednik Hrvatskog sabora, a Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak bit će potpredsjednici parlamenta iz redova HDZ-a, izjavio je danas mandatar Ivo Sanader, prije početka sjednice Kluba zastupnika i Predsjedništva HDZ-a u Saboru.

S HSS-om je dogovoreno da će treći potpredsjednik Sabora iz reda vladajuće koalicije biti predsjednik te stranke Josip Friščić, dok se saborska oporba nije dogovorila oko dva potpredsjednička mjesta koja joj pripadaju, budući da SDP ustraje da mu pripadaju oba mjesta, a HNS tvrdi da mu kao drugoj po snazi oporbenoj stranci pripada jedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zašto prije nije ništa rekao?' Jarnjak i Tuđman demantiraju Mesića Slika nije dostupna Nemaju komentara HDZ šuti o napadu na glasnogovornika Vlade

Sanader je novinarima u Saboru ponovio da on ni HDZ ne žele posredovati u oporbenom dogovaranju oko dva potpredsjednička mjesta, rekavši da za mogući dogovor još ima vremena.

Potvrdio je da će buduća vlada imati četiri potpredsjednika -
HDZ-ovac Damir Polančec, uz dužnost ministra gospodarstva, i u novom će mandatu biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, Jadranka Kosor, koja će ostati ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bit će potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti, predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić bit će potpredsjednica za unutarnju
politiku, dok SDSS-u pripada mjesto potpredsjednika Vlade za vanjsku
politiku.

Dodao je da HDZ to mjesto nudi potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, a da će o toj punudi odlučiti Predsjedništvo SDSS-a.

Odbacio je novinarska nagađanja da je u središnjicu HSLS-a, prije dolaska u Sabor, otišao "smirivati vatru" zbog navodnog nezadovoljstva u toj stranci što joj nije pripalo novo ministarstvo regionalnoj razvoja, rekavši da nezadovoljstva nema, te da je u HSLS otišao popiti kavu.

"Bilo je vrlo prijateljsko ozračje kakvo će sigurno biti i u iduće
četiri godine mandata", rekao je Sanader.

Nije želio izravno odgovoriti na pitanje očekuje li da će na
sutrašnju konstituirajuću sjednicu Sabora doći Branimir Glavaš, ali i kazao: "Činjenica je da se pritvorenike, pa i osuđenike, pušta na pokope najmilijih, pa zašto se ni bi pustilo... (nije dovršio
rečenicu)".

Sanader se osvrnuo na "jučerašnje prozivke Udruge hrvatskih sudaca", kako je nazvao priopćenje te udruge koja je, reagirajući na njegovu raniju izjavu da će Glavaš biti pušten iz pritvora kako bi nazočio konstituirajućoj sjednici, apelirala na državne dužnosnike da svojim izjavama ne stvaraju dojam u javnosti da su sudske odluke već donesene.

Naglasio je da se od početka svoje političke karijere zauzimao za poštivanje trodiobe vlasti, stoga i za "apsolutnu neovisnost sudbene vlasti", istaknuvši kako će prihvatiti odluku pravosuđa (vezano uz puštanje Glavaša iz pritvora) "kakva god bila".

Budući predsjednik Sabora Luka Bebić novinarima je ponovio kako je Glavaš "na legalan i legitiman način izabran za zastupnika i dobio poziv za konstituirajuću sjednicu", te kako očekuje da će na sjednicu doći svi novoizabrani zastupnici.

U tijeku je sjednica Kluba i Predsjedništva HDZ-a na kojoj će Sanader izvijestiti zastupnike svoje stranke o dogovorima s koalicijskim partnerima oko sastavljanja Vlade, te oko planova za sutrašnju konstituirajuću sjednicu Sabora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene