Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks čestitao Milanoviću, Sanader kaže da to nije praksa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader komentirajući danas na traženje novinara izbor Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a, istaknuo je da je SDP dobio predsjednika i da HDZ respektira tu činjenicu no i da će kako je pobijedio Račana 2003., tako pobijediti i Milanovića 2007.

Upitan koje su HDZ-ove prednosti u odnosu na SDP, Sanader je rekao da su one evidentne, te da Vlada na kraju mandata šalje u realizaciju velike projekte kao što je i današnji tzv. e-SPIS kao snažan dokaz odlučnosti i borbe protiv korupcije u pravosuđu i svim drugim segmentima društva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik SDP-a o Sanaderu Milanović: Sada je jasno kako su se financirala osobna bogatstva Slika nije dostupna Stručnjaci tvrde Bajić je neovisan od države, ali...

Idemo dalje, mi smo politička snaga koja i na kraju mandata ima snage za korjenite promjene u svim segmentima društva, a jednako tako i za borbu s političkim suparnicima, poručio je Sanader.

Dodao je da to SDP i njegovi partneri 2003. nisu imali, svađali su se između sebe.

Danas ne znamo s te ujedinjene ljevice hoće li se SDP i HNS ujediniti ili ne, a ako se i ujedine, mi ćemo ih ponovno pobijediti, istaknuo je Sanader.

Na upit zašto nije čestitao SDP-u na izboru novog predsjednika
stranke, Sanader je odgovorio kako to nije demokratska praksa.

To je njihov interni izbor, ocijenio je Sanader napominjući kako ni Angela Merkel nije čestitala Schroederovu nasljedniku.

Naučimo se da u Hrvatskoj svaka stranka vodi svoju politiku, bira svoje vodstvo i program, i da to na razini komunikacije dviju stranaka nema veze jer ćemo se mi susretati u izbornoj kampanji i sučeljavati.

Također, Sanader je kazao kako HDZ nije imao izaslanika na konvenciji HNS-a jer smatra da bi bilo licemjerno zaželjeti uspjeh nekome protiv koga se borimo i želimo ostvariti pobjedu.

Moramo i na tom stranačkom planu i političkoj sceni svi skupa
sazrijeti u Hrvatskoj, a HDZ će tome dati svoj doprinos, dodao je.

Upitan o sazivanju izvanredne HDZ-ove konferencije za tisak što je predsjednik SDP-a Milanović protumačio kao strah u HDZ-u, Sanader je odgovorio da je konferencija bila sazvana na zahtjev novinara.

Da nismo reagirali, svi bi pitali gdje je HDZ. Mi smo reagirali, jer
je SDP druga stranka po jačini u Hrvatskoj i smatramo da je u redu da HDZ reagira.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, pak, čestitao je danas Zoranu Milanoviću na izboru za novog predsjednika SDP-a, ocijenivši da je njegov izbor očito bio uvjetovan zahtjevom za promjenama i novim licima u SDP-u.

- Čestitam Zoranu Milanoviću. Čestitam i SDP-u da je uspio okončati svoju izbornu unutarstranačku utakmicu, rekao je Šeks na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, upitan zašto jedino nitko iz HDZ-a nije čestitao Milanoviću na izboru.

- Očito je da je to sa stajališta SDP-a bio zahtjev za promjenama,
novim licima, i to je uvjetovalo i odabir na izbornoj konvenciji,
kazao je.

Šeks je izrazio nadu da će Milanović, kao koordinator SDP-a za 4. izbornu jedinicu, i nakon izbora za čelnika stranke ostati nositelj
SDP-ove liste za tu jedinicu, u kojoj će on (Šeks) nositi HDZ-ovu
listu na parlamentarnim izborima.

- Radujem se tom političkom srazu s njim. A tko će bolje proći, to će odlučiti birači. Osobno vjerujem da ću ja i HDZ polučiti dobre
rezultate, rekao je Šeks.

Dodao je kako, s obzirom na političko iskustvo, razlikuje rezultate
koje na izborima poluči pojedinac, a koje stranka.

- To može biti u sinergiji, ali i ne mora jer je već bilo primjera da
stranka nije slijedila izborne rezultate svog čelnog čovjeka, rekao
je Šeks.

Upitan može li Milanovića usporediti s čelnikom HDZ-a Ivom Sanaderom, odgovorio je da bi bilo kompleksno i prerano procjenjivati razlike između njih dvojice.

- Milanoviću je konvencija SDP-a dala povjerenje, ali u političkoj
javnosti treba tek vidjeti kakva će biti konkretna politika i sraz
predsjednika SDP-a s realnom, tvrdom politikom. On nema nikakvih repova, ali tek se u životnoj zbilji i političkoj borbi može vidjeti ono što je izrečeno na verbalnoj razini, rekao je Šeks.

Potvrdno je odgovorio na pitanje je li izjava člana Predsjedništva
HDZ-a Gordana Jandrokovića, po kojoj je HDZ-u svejedno tko je na čelu SDP-a jer nitko od SDP-ovih kandidata niti izabrani predsjednik nemaju sposobnosti i ideje voditi državu, odražava stav cijele stranke.

- Jandroković je jedan od glasnogovornika Kluba zastupnika HDZ-a i zato je dao izjavu. Ako je glasnogovornik dao izjavu znači da ju je dao u ime stranke, dakle to nije individualna izjava, nego izražava mišljenje tijela koje zastupa, kazao je Šeks.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene