Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI ŠOK

Seizmolog nakon tri nova potresa: "Ne paničarite, ali maknite stvari koje bi vam mogle pasti na glavu"

Potres u Zagrebu
Potres u Zagrebu emsc/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Potres u Zagrebu Galerija 1/1 >>
Seizmolog Tomislav Fiket komentirao je tri nova potresa koja su zatresla Zagreb. Prvi potres koji je u 9:52 pogodio Zagreb bio je magnitude 3,2 prema Richteru, a drugi, koji je uslijedio sedam minuta nakon toga, magnitude 2,3 prema Richteru. Potom je uslijedio još jedan slabiji potres.

"Mi smo stalno govorili da nakon velikog potresa u ožujku možemo očekivati seriju manjih potresa i da ovo može trajati mjesecima. To je upravo ono što se događa, odnosno nadamo se da je to samo normalan nastavak serije", rekao nam je seizmolog Tomislav Fiket.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Ne misli da su tri nova potresa iznenađujuća, ali ni da je ovo gotovo. Kaže kako je moguće da ovo potraje još mjesecima, čak i do pola godine.

"Ne možemo procijeniti koliko je energije još dolje pohranjeno, ali naknadne serije potresa nisu neuobičajene i znaju trajati dulje vrijeme", napominje.

Građanima savjetuje da ne paničare, ali da s polica maknu sve što bi im moglo pasti na glavu u slučaju nekog novog potresa.

"Moramo se maksimalno smiriti u danim uvjetima", upozorava. 

Potresi kod Markuševca bili su na dubini od 2 kilometra, a Fiket napominje kako se radi o uobičajenim dubinama. "Potresi su bili malo plići, ali ne iznenađujuće plitki. Za Zagreb je očekivana dubina potresa do 10 kilometara", objašnjava. 

Iako je potres bio slabijeg intenziteta, mnogi su nam čitatelji javili kako su ga snažno osjetili u svim četvrtima, ali da je bio relativno kratak.

Fiket objašnjava da slabiji potresi traju kraće, ali i da će efekt potresa biti izraženiji ako je on plići. Ipak, ističe kako potres od 3,2 i nije tako slab potres. 

Tu je, napominje, i psihološki moment osjeta jačine potresa. 

"Mi sada već teško možemo procijeniti jačinu potresa jer smo psihički načeti. Ja sam se nekoliko puta prevario i mislio sam da su neki potresi bili puno jači", rekao nam je seizmolog. 

Prema podacima Seizmološke službe, današnji potres bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili Zagreb, jednak onome od 24. ožujka u 20 sati i 53 minute.

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene