Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo li razloga za strah?

Seizmolog za Dnevnik Nove TV nakon serije potresa: "Treba se brinuti, ali potrese je nemoguće predvidjeti"

Seizmolog mr. sc. Ivo Allegretti (Foto: Dnevnik.hr)
Seizmolog mr. sc. Ivo Allegretti (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Seizmolog mr. sc. Ivo Allegretti (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Treba li nas zabrinuti serija potresa koja je u ponedjeljak pogodila naše područje? Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić potražio je odgovore u seizmološkoj službi i razgovoru s voditeljem te službe mr.sc. Ivom Allegrettijem.

U posljednjih 24 sata diljem svijeta zaredali su se potresi, no Allegretti kaže kako oni nisu povezani s dva koja su se dogodila u Hrvatskoj i oko nje.

Pročitajte i ovo Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!'' Josip Atalić 4 godine nakon Potresni inženjer otkrio: "Ovi su dijelovi Zagreba najugroženiji od potresa"

"Ne, nisu povezani. Da, dogodilo se u Iranu, vrlo jaki potresi su bili, čak magnitude iznad 6 stupnjeva, međutim to s ovim našim potresima baš nema previše veze", ističe Allegretti.

S druge strane, nevezanih podrhtavanja tla je bilo i u Hrvatskoj.

"Imali smo jedan potres u Zagrebu, odnosno kod Kašine, a ovaj drugi je imao epicentar u Crnoj Gori, ali se osjetio u dubrovačkom području", rekao je naš seizmolog.

O prognozama i očekivanjima jačih podrhtavanja tla u našim krajevima Allegretti nije htio špekulirati. "To bi spadalo u prognozu potresa koja se danas ne daje nigdje. Nema ozbiljnih prognoza potresa. Međutim, mi moramo znati da se potresi događaju i da postoji određena vjerojatnost s kojom se potresi događaju", naglašava.

Allegretti je još jednom podsjetio na potresom najugroženija područja u Hrvatskoj, a grad Zagreb i njegova okolica spadaju ta područja povišenog rizika od potresa.

"To je dokazano 1880. godine, kad je bio velik potres u Zagrebu", rekao je Allegretti.

Nadalje, među područja ugrožena potresima spada i područje Rijeke i primorja, odnosno područje oko Crikvenice i Novog Vinodolskog.

U konačnici, čitav jug Hrvatske, odnosno Dalmacija i dalmatinsko zaleđe, a posebice dubrovačko područje spadaju u potresom ugrožena područja.

"U Dubrovniku je bio potres 1667. godine koji je jako oštetio grad i u svjetskim analima o potresima, Dubrovnik je jedno od centralnih mjesta", kaže naš seizmolog.

Na kraju Allegretti poručuje da o potresima uvijek treba brinuti, iako se zapravo ne zna što se može dogoditi kad su potresi u pitanju.

Seizmološka služba godišnje zabilježi oko 10.000 potresa na području Hrvatske i u susjedstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene