Milorad Pupovac, SDSS (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Milorad Pupovac, SDSS (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) u utorak su najoštrije osudili grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu.


"Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a", stoji u priopćenju.

Ta tijela pozvala su predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve kako bi se spriječilo ponavljanje i širenje takvih poruka.

Smatraju da ''nemila iskustva Srba iz Hrvatske i njih, kao njihovih predstavnika, ne bi nitko smio koristiti za slanje takvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji.

Transparenti ispred kafića u Uzdolju (Foto: Facebook) Ispred kafića u Uzdolju osvanuo transparent s porukom Pupovcu: ''Milorade, to se ne zaboravlja''

Andrej Plenković (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Plenković o mogućem izlasku SDSS-a iz koalicije: "O tome bih prvo volio čuti od te stranke"

"Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju, a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa", zaključuju čelnici SDSS-a, SNV-a i ZVO-a Milorad Pupovac, Boris Milošević i Srđan Jeremić.

Veliki grafit mržnje "Ubij Hrvata da šiptar nema brata" ispisan je na objektu u novosadskoj četvrti Detelinara, javio je u utorak portal 021.ris. Grafit ispisan bijelim slovima, koji je u međuvremenu prebojan, nalazio se na prizemnom objektu koji služi kao trgovina, a kako navode stanari okolnih zgrada, nije prvi put da se na tom zidu pišu grafiti, ali je prvi takvog sadržaja. (Hina)