Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza pogoršava položaj

SDP upozorio na loš položaj žena u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči Međunarodnog dana žena 8. ožujka, SDP je danas upozorio na loš i diskriminatoran položaj žena na tržištu rada i hrvatskom društvu uopće, ističući kako aktualna kriza i recesija pogoduju dodatnom pogoršanju tog položaja.

Pozivajući se na brojna istraživanja, uglavnom na podatke Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te rezultate ankete koju su lani proveli Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ženske sindikalne grupe, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić je na konferenciji za novinare upozorila da zaposlene žene u prosjeku zarađuju 12,5 posto manje od muškaraca, iako su žene u ukupnom broju zaposlenih obrazovanije od muškaraca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najgori rezultat ikad za CDU Potop demokršćana Angele Merkel u Hamburgu: Ljevica dominirala, radikalno desni AFD na rubu ispadanja iz parlamenta Andrea Nahles (Foto: AFP) Najstarija njemačka stranka SPD dobio prvu predsjednicu u povijesti stranke, Andreu Nahles

Dodala je da u rukovodećem kadru državnih i privatnih poduzeća žene sudjeluju sa samo 5 posto, profesionalno napredovati mogu samo one neudane i bez djece, 28,6 ispitanih zaposlenica kazalo je da zapostavljaju karijeru zbog obitelji, dok u sve većem zapošljavanju na određeno vrijeme najviše ima žena koje u pravilu zarađuju znatno ispod prosječne plaće u državi.

Opačić je upozorila da na diskriminatoran položaj žena na tržištu rada ukazuju i podaci da polovica njih navode kako imaju problema s poslodavcem zbog bolovanja, a 77 posto kada zatrudne, da samo 28,5 posto zaposlenica ima plaćen prekovremeni rad, a da o tome hoće li dobiti posao i dalje uvelike ovisi jesu li udane i planiraju li imati djecu.

Potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji Jadranku Kosor prozvala je da populacijsku politiku već godinama zasniva samo na rodiljnim naknadama, odnosno da se brojni zakoni i strategije koje je izglasao Sabor ne provode. "Od svih strategija i politika ništa nije zaživjelo u stvarnosti", kazala je Opačić.

Da Vladine strategije i politike na području populacijske politike i ravnopravnosti spolova nisu učinkovite ocijenila je i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Mirjana Ferić-Vac. 'Nedostatak programskih i političkih sadržaja usmjerenih ka poboljšanju statusa žena u Hrvatskoj vidljiv je u gospodarstvu, zdravstvu, prevenciji i sankcioniranju nasilja u obitelji, obrazovanju, usklađivanju privatnog i profesionalnog života', kazala je.

Predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora Josip Leko je u ime stranke svim ženama i onima koji se zalažu za ravnopravnost spolova čestitao Međunarodni dan žena, najavivši da će Glavni odbor i Predsjedništvo stranke pozvati lokalne organizacije da pri sastavljanju izbornih lista za predstojeće lokalne izbore pokušaju zadovoljiti kvotu od najmanje 40 posto oba spola na listama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene