Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo članstvu

SDP-ovi gradonačelnici pozivaju vodstvo stranke da se "spusti iz oblaka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ovi gradonačelnici uputili su u ponedjeljak pismo članstvu u kojem pozivaju predsjednika stranke Davora Bernardića, članove Predsjedništva SDP-a i saborske zastupnike SDP-a da se "spuste iz oblaka među obične članove" te vrijeme do izvještajne konvencije stranke iskoriste za otvoren unutarnji dijalog i okupljanje članstva te fokusiranje na teme koje su u interesu građana.

"Pozivamo predsjednika, sve članove Predsjedništva i naše zastupnike u Hrvatskom saboru da iskoriste stranačka tijela i forume i među svojim drugovima iskažu svoje mišljenje o budućnosti socijaldemokracije u Hrvatskoj i smjeru kojim naša zajednička partija mora ići u budućnosti, a da javnu pozornicu i svjetla reflektora iskoriste za promoviranje naših ideja i stavova o pravednijem i poštenijem društvu koje zajednički želimo graditi, kao i za javno prozivanje konkurenata koji takvo solidarno i egalitarno društvo žele poništiti", stoji u pismu koje potpisuju gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Pročitajte i ovo Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program

"Politika se živi s ljudima i među ljudima. Spustite se iz oblaka među nas, obične članove, simpatizere, birače i poslušajte što govorimo", stoji u pismu koje je objavio N1, a dobio ga od, kako navodi, izvora bliskog vrhu stranke.

Gradonačelnici ističu u pismu da je SDP svoje djelovanje i rad uvijek temeljio na demokratskom unutarnjem dijalogu i transparentnom i pravednom sustavu izbora vodstva i upravljačkih tijela te iskrenom i odgovornom komuniciranju s građanima, no i navode da su nažalost tu tradiciju i pozitivnu praksu svojim djelovanjem zlouporabili neki članovi SDP-a koji pripadaju najužem vodstvu stranke.

"Svaka minuta ili sekunda provedena u razgovoru s novinarima koja je potrošena na javnu unutarstranačku raspravu, a ne kritiku pogrešnog smjera u kojem Hrvatsku vodi aktualna vlast pod vodstvom HDZ-a je promašaj i pogreška tragičnih razmjera", ističu u pismu, ocijenjujući neprihvatljivim javno prozivanje stranačkih kolega i njihovo tjeranje iz stranke kao višak.

Tvrde da je SDP jedina alternativa "nazadnjačkim idejama, grupama i strankama koje žive u 1941. godini" i da to može i dalje biti samo ako bude snažna, dobro organizirana i uspješno vođena stranka te ako ustraje na idejama pravednosti i pravde, građanskih i ljudskih sloboda i jednakih šansi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i pravu na rad.

"Mi moramo biti stranka koja će ukazivati na sve nepodopštine i loše politike i oduke HDZ-a koji nas umjesto na razvijeni i napredni Zapad sve više udaljava od njega. SDP mora pokrenuti promjene u našoj zemlji", stoji u pismu.

Kao najvažniji teme na koje bi se trebao SDP fokusirati izdvojili su obrazovanje, zapošljavanje, inovacije i ulaganje u nove tehnologije, ali i teritorijalni preustroj zemlje, promjene u sustavu zdravstva, javne uprave i javnih poduzeća, te zalaganje za veće plaće zaposlenih i prava trenutno nezaposlenih jer, kako navode "za one druge koji ne žive od svoga rada već 27 godina bori se HDZ".

"Takav SDP koji će okupljati najprije sve svoje članice i članove, a nikako ih dijeliti na 'naše i vaše', simpatizere u svim slojevima društva je naš zajednički SDP. Te smo procese očekivali sa zadnjom izbornom konvencijom, a ovi aktualni događaji pokazuju da nismo dobili tu promjenu koja je jednako potrebna nama članovima SDP-a, kao i građanima Hrvatske", navode gradonačelnici.

Pozivaju stoga vodstvo stranke da preostalo vrijeme do izvještajne konvencije iskoriste za bogat i otvoren unutarnji dijalog, te javno plasiranje politika i stavova koje su u interesu građana.

"Tako rade odgovorni članovi kojima je SDP na prvom mjestu", zaključuju gradonačelnici.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potvrdila je Hini da je ona jedna od potpisnica pisma upućenog članstvu SDP-a. Međutim, pismo nije željela posebno komentirati.

"Naše je pismo predviđeno isključivo za unutarnju stranačku komunikaciju. U njemu se upravo zauzimamo za otvoreni unutarnji dijalog, pa bi bilo kakvim komentiranjem njegova sadržaja odstupili od principa za koje se zauzimamo", kratko je odgovorila na upit da komentira namjeru petero uspješnih gradonačelnika. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene