Ranko Ostojić (Foto: Dnevnik.hr)
Ranko Ostojić (Foto: Dnevnik.hr)

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić predstavio je svoj program pod nazivom "Volimo SDP".


Kandidata za predsjednika SDP-a, Ranka Ostojića, okupljenim članovima je predstavio šef njegove kampanje Peđa Grbin.

"Dogodilo se nešto što početkom godine vjerojatno nitko od nas nije očekivao", rekao je Grbin, govoreći o sad već drugim unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke. Prije nego što je za govornicu stigao i sam Ostojić, okupljenima je pušten promotivni video o samom Ostojiću.

"Iskustvo koje sam stekao kao član stranke, 26 godina koje sam ugradio u SDP, učinit ću SDP boljom i jačom strankom", rekao je Ostojić na početku govora.

Istaknuo je važnost unutarstranačkih izbora i poručio da je upravo sad trenutak za stvaranje boljeg SDP-a. Pozvao je sve protukandidate da otvore razne teme, a on je otvorio temu o tome da treba biti jasan o politikama SDP-a.

Rekao je da stranku treba suočiti s tim da unutar nje postoji ozbiljan problem.

"SDP je u ozbiljnom problemu", naglasio je i dodao da taj problem mora biti riješen.

"U stranci postoji nedostatak komunikacije, već dugo traje zapostavljanje članova i zapostavlja se ono najvažnije - drugarstvo", poručio je Ostojić.

Naglasio je da političke razmirice treba usmjeriti tamo gdje treba - poboljšanju SDP-a. Smatra da je u tom neuspjeh SDP-a na izborima.

Rekao je da u čitavoj svojoj karijeri u SDP-u ne postoji trenutak i mjesto u kojem nije razgovarao s članovima stranke i kako je naglasio, ne samo kad je stranka pobjeđivala.

Ostojić je rekao da se njegov program sastoji od četiri točke.

Jedna su promjene izbornog sustava unutar stranke - treba ga više demokratizirati, istaknuo je Ostojić. "Tko bi mogao pomisliti da će princip jedan član jedan glas usvojiti i desnica", rekao je.

Nadalje, SDP treba organizacijske promjene u stranci. Ostojić smatra da svi članovi trebaju razmišljati svojom glavom, a ne da po svoje mišljenje trebaju ići na Iblerov trg ili u lokalnu centralu.

"Nama se više nikad ne smije dogoditi da na listama nemamo dovoljnu kvotu žena. Paritatna demokracija je važan dio demokracije", istaknuo je Ostojić.

Smatra nedopustivim da SDP, koji je takvu politiku i pokrenuo, padne na tom istom ispitu i nema dovoljnu kvotu žena u Saboru.

Isto tako, SDP-u treba novo političko profiliranje stranke. Unutarstranački izbori i promjena organizacije stranke ne znače ništa, ako ne postoji programska politika, kaže Ostojić.

"Ako želite raditi velike stvari, a siguran sam da SDP želi raditi velike stvari, moramo dobiti prijateljsku sugestiju lijeve inteligencije. Rekao je da treba vratiti sve simpatizere stranci.

Politika za koju se ne bori ostaje mrtvo slovo na papiru, a mi ćemo se za našu politiku boriti, poručio je Ostojić.

"Socijaldemokracija nije posao, to se živi svaki dan", poručio je Ostojić.

Osvrnuo se i na kritike upućene stranci izvana, o pretjeranom desničarenju i sličnom.

"Želimo društvo jednakih prilika i pravila za sve. Želimo zaposliti mlade, a starima dati poštenu mirovinu", rekao je Ostojić. "Želimo zaštititi slabije, a pokazati zube jačima. Mi se njih ne bojimo", istaknuo je Ostojić.

"Tu sam, ja sam Ranko. Borimo se svi, jer stranka ste svi vi, prekrasni ljudi", rekao je Ostojić.

Nadalje je istaknuo provedbu strategije obrazovanja znanosti i tehnologije kroz kurikularnu reformu, kao bitnu stvar za koju bi se SDP trebao zalagati. "To je naša politika", rekao je Ostojić.

Pokretanje pregovora s Vatikanom oko revizije ugovora, Ostojić je istaknuo kao još jednu važnu političku točku stranke.

Istaknuo je i uvođenje građanskog odogoja u obrazovni sustav kao nužnost. "Moja Hrvatska je sekularna Hrvatska i branit ću je do kraja", poručio je Ostojić.

Naglasio je da bi se SDP trebao zalagati za dosljedno poštivanje slobode govora i prestanak političkih pritisaka na razne skupine te dosljedno provođenje Zakona o sportu, ali ne samo oko stadiona, nego i na stadionu.

Na kraju je citirao Tonyja Blaira oko tri važne točke. Prva točka - znanje, druga točka - znanje, treća točka - znjanje. Bez toga Hrvatska će biti prepoznata samo kao mala desničarska zemlja", istaknuo je na kraju Ostojić.