Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osječka gradska organizacija SDP-a smatra kako je sazivanje sjednice osječkog Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o postavljanju spomenika Anti Starčeviću, na istoimenom središnjem osječkom Trgu, dva dana nakon što će se spomenik biti postavljen, omalovažavanje oporbe.


Gradonačelnik Anto Đapić sazvao je sjednicu Gradskoga vijeća za 15. lipnja, dok je postavljanje spomenika, u organizaciji Udruge "Dr. Ante Starčević", najavljeno za 13. lipnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Spomenik NOB-a unakažen Antom Pavelićem Slika nije dostupna Osijek: Otkriven spomenik Anti Starčeviću

Predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan ocijenila je takav potez "ponovnim izbjegavanjem rasprave" od strane gradskih vlasti (HSP i HDSSB) te "omalovažavajućim i ponižavajućim stavom prema oporbi", što će, kako smatra, vrlo skoro osjetiti i građani.

"Nedopustivo je što gradonačelnik Đapić pitanje spomenika postavlja kao nacionalni interes, pa ispada da onaj tko nije za spomenik, nije ni za Hrvatsku. Ovaj bi spomenik trebao završiti kao svaki bespravno podignuti objekt, ali budući da nisam za devastaciju kulturnih dobara, možda ne bi bilo loše da se spomenik postavi na kotačiće i premjesti na neko prikladnije mjesto, kao što su stranačke prostorije HSP-a ili dom gospodina Đapića, jer je ovaj spomenik i tako podizao samome sebi", navela je Borzan.

Gradski vijećnik SDP-a i osječki arhitekt Miroslav Pavlinić rekao je kako će spomenik Starčeviću biti "pravno nekorektno postavljen" jer je, unatoč smanjivanju njegovih dimenzija, kako bi se izbjegla potreba ishođenja građevinske dozvole, za njegovo postavljanje potrebna lokacijska dozvola koja se, kako drži, neće moći ishoditi do 13. lipnja.