USKOK je pokrenuo istragu protiv 18 državljana koji su lažirali dokumentaciju za energetsku obnovu i tako pribavili više od 300 tisuća kuna. Za prvookrivljenog savjetnika iz Zadarske županije zatražen je istražni zatvor.

Galerija +0 Energetska obnova zgrada, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 18 hrvatskih državljana (1981., 1952., 1954., 1943., 1962., 1963., 1980., 1986., 1988., 1958., 1981., 1978., 1987., 1975., 1977., 1974., 1947., 1957.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

Vezani članci Cristijan Bulat - 2 Kardiolog Cristijan Bulat optužen da je primio 3,5 milijuna kuna mita od pacijenata: "Nisam kriv" Darinko Dumbović Stigla odluka suda! Dumboviću i četvorici uhićenih određen istražni zatvor, ostaju mjesec dana iza rešetaka

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća na području Zadarske županije, od 11. svibnja do 29. lipnja 2018., u Zadru, na traženje II.-IX. okr., kao podnositelja zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u namjeri da sebi i okrivljenicima pribavi nepripadnu imovinsku korist, s okrivljenicima dogovorio da će im za novčane naknade od 1.000,00 do 3.000,00 kuna prikupiti dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva i ishoditi dobivanje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća na temelju Javnog poziva Zadarske županije.

U cilju realizacije navedenog, s obzirom na to da pravo prvenstva, uz zadovoljavanje općih uvjeta, imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, I. okr. je pripremio koverte s imenima, prezimenima i adresama navedenih osoba u kojima je uložio razne dokumente koji nisu u svezi s prijavnom dokumentacijom, odnosno prazne listove papira formata A4. Potom je od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio da na koverte otisne prijemni štambilj s datumom prethodnog dana kako bi podnositelji dobili prvenstvo zaprimanja, što je službenica odbila uputivši ih da osobno predaju zahtjeve, što su i učinili. Okrivljenicima bespovratna sredstva nisu dodijeljena s obzirom na to da je Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva nakon otvaranja koverti utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija.

Muljali i s ugradnjom bojlera

Nadalje, I. okr. je, kao savjetnik za energetiku i infrastrukturu Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije s ovlastima za provedbu Javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, od 21. srpnja do 31. prosinca 2017., na traženje II., IV., V., VII., IX., X., XI., XII., XIII., XIV., XV. i XVI. okr., a u cilju da im pribavi nepripadnu imovinsku korist, iako je znao da ne ispunjavaju uvjete propisane Javnim pozivom za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, navedene podnositelje predložio kao osobe koje ispunjavaju uvjete propisane Javnim pozivom za 2017. godinu, na temelju kojeg prijedloga je župan Zadarske županije, ne sumnjajući u ispravnost takvog prijedloga, donio Odluku o sufinanciranju energetske obnove njihovih obiteljskih kuća.

Na opisani način I. okr. je, na štetu Zadarske županije, okrivljenicima pribavio nepripadnu imovinsku korist od 307.200,00 kuna. Osim navedenog, I. okr. je, od 8. lipnja do 31. prosinca 2016., na traženje XVII. okr., iako je znao da isti ne ispunjava uvjete propisane Javnim pozivom za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, predložio ga kao osobu koja ispunjava uvjete, na temelju kojeg prijedloga je župan Zadarske županije, ne sumnjajući u ispravnost takovog prijedloga, donio Odluku o sufinanciranju energetske obnove njegove obiteljske kuće. Na opisani je način I. okr., na štetu Zadarske županije, XVII. okr. pribavio nepripadnu imovinsku korist od 15.000,00 kuna. Nadalje, XVIII. okr. je 17. studenoga 2017., sukladno prethodnom dogovoru, kao vlasnik obrta jednom kupcu ispostavio račun u kojem je neistinito prikazao da mu je nabavio i ugradio solarni paket s pripadajućim bojlerom, kolektorima, solarnom automatikom i nosačima kolektora, a potom je I. okr. račun, iako je znao da XVIII. okr. nije dostavio i ugradio navedeno, prihvatio kao vjerodostojan kako bi time fiktivnom kupcu omogućio da ostvari dobivanje bespovratnih sredstava Zadarske županije.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju