Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP će glasom za opoziv Oreškovića iskazati nepovjerenje cijeloj Vladi.


Predsjedništvo SDP-a na izvanrednoj sjednici nedaleko Zagreba zauzelo je stav o političkoj krizi u kojoj se našla Hrvatska. SDP će, pokrene li HDZ opoziv premijera i dođe li on na glasovanje prije njihova zahtjeva za smjenom Tomislava Karamarka, glasovati za opoziv.

Vezani članci Zoran Milanović, predsjednik RH VIDEO Pogledajte Milanovićevu borbu, mučila ga jedna riječ: "La..." Andrej Plenković Plenković oštro o Milanoviću: "Ta njegova zavist, taj kompleks, koji sada već postaje nevjerojatan, to je za savjetovanje sa specijalistima"

Za SDP to je glasovanje protiv cijele vlade. Kako doznajemo sutra bi se o svemu nakon što čuje odluke iz HDZ-a trebao oglasiti i Zoran Milanović.

Osim glasovanja o nepovjerenju cijeloj vladi, SDP će tražiti da se odmah raspusti Sabor i da predsjednica raspiše izbore.

Nikakva preslagivanja za SDP ne dolaze u obzir. Ona bi, smatra vrh stranke, bila dodatno mučenje i gubljenje vremena.

HDZ-ov klub sastaje se u 11 sati

O pokretanju procedure izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću HDZ-ov bi klub trebao odlučiti u utorak, na sjednici najavljenoj za 11 sati, dok bi se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u 10,30 sati javnosti trebao obratiti iz stranačke središnjice.

Upute li istog dana u proceduru prijedlog opoziva premijera, Sabor bi ga na dnevni red mogao staviti u srijedu, za kada je sazvan nastavak tekuće plenarne sjednice.

Vlada će potom imati osam dana da se očituje o tom prijedlogu, a ne učini li to, Sabor će deveti dan, dakle najranije u petak 17. lipnja o njemu moći raspravljati i glasovati.

Dan kasnije istječe rok za raspravu i glasovanje o oporbenom prijedlogu da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Izglasa li Sabor nepovjerenje premijeru, s njim pada i Vlada, pa bi prijedlog Karamarkova opoziva izgubio smisao, a premijer i Vlada će, sukladno Ustavu, podnijeti ostavku.

U Saboru će se potom moći tražiti nova većina i novi mandatar, a Ustav kaže kako će, ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje mandataru i novoj vladi, predsjednik Sabora o tome izvijestiti predsjednicu RH, koja će odmah raspustiti Sabor i raspisati parlamentarne izbore.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju