Filip Drača (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Filip Drača (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Filipa Drače, studenta koji je na postolju spomenika Franje Tuđmana sprejem nacrtao srp i čekić.


Filipa Draču Općinsko državno odvjetništvo tereti zbog kaznenoga djela oštećenja tuđe stvari te je predloženo izricanje uvjetne desetomjesečne zatvorske kazne s trogodišnjim rokom kušnje.

Vezani članci Novi spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Goran Stanzl/Pixsell) Na Tuđmanov spomenik bačena jaja, policija ne otkriva detalje Stjepan Mesić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Stipe Mesić: ''Ne bih išao na otvaranje Tuđmanova spomenika jer sam plašljiv''

Podizanje optužnice potvrdila je Dračina odvjetnica Lina Budak, koja kaže kako su već podnijeli i odgovor na optužnicu, te iz nekoliko razloga smatra da bi ona trebala biti odbačena, piše Jutarnji.

Prvo jer nije navedeno kolika je materijalna šteta pričinjena spomeniku. Odvjetnica tvrdi da štete uopće nema, budući da grad Zagreb ima ugovore s dvije tvrtke kojima se paušalno plaća velike iznose za između ostaloga uklanjanje svih grafita, tako da zapravo ovim nije nastupila nikakva šteta.

''Druga stvar koju osporavamo je postojanje predumišljaja za počinjenje djela, budući da tužitelji tvrde da je on tamo došao s unaprijed stvorenom namjerom, a što smatramo da nije istina. Treće, smatramo da se radi o beznačajnome djelu za koje optužnica nije niti trebala biti podignuta, pogotovo ako se u obzir uzme da je taj događaj bilo moguće sankcionirati kroz prekršajni postupak, a ne nekoga goniti i kazneno, ukratko nam je pojasnila odvjetnica argumente obrane'', kaže Budak.