Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hebrang ipak želi biti predsjednik

'Sanaderova ostavka je bunt protiv nekih članica Eu-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavka premijera Ive Sanadera je njegov, političkim jezikom izrečeni, bunt protiv činjenice da neke zemlje Europske unije nisu za ulazak Hrvatske u tu asocijaciju, ocijenio je Andrija Hebrang u ime Kluba HDZ-a, a u raspravi su Sanaderovu ostavku podržali i svi klubovi vladajuće većine.

Nakon prespavane noći Andrija Hebrang je odlučio da želi biti kandidat HDZ-a za predsjednika države. Konačnu će odluku donijeti do kraja mjeseca, kada i planira obaviti sve potrebne liječničke preglede i prezentirati ih javnosti. Premijerova ostavka, a time i cijele Vlade, možda je neobična za hrvatske političke prilike jer se to događa prvi put u 20 godina hrvatske samostalnosti, ali nije ništa neobično u europskoj političkoj praksi, rekao je i dodao da je Hrvatska zrela država, te da tijela državne uprave i Sabor, normalno funkcioniraju. Nema nestabilnosti, i u najkraćem će se roku oformiti nova vlada, ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna 'To je stvar pojedinca' Hebrang ne očekuje Polančecovu smjenu

>> 'Žestoko su me nasmijale špekulacije oko svađe u HDZ-u'

Govoreći o samoj ostavci, Hebrang je rekao kako je Sanader kao premijer sve svoje sile i znanje usmjerio prema jednom cilju - ulasku u Europsku uniju. Prema tom cilju, rekao je, Sanader je 'vukao složenu i tešku kompoziciju', a na tom teškom putu donesen je velik broja zakona i podzakonskih akata, transformirane su Oružane snage RH i provedene brojne reforme, naglasio je. 'Na tom velikom putu čovjek se ima pravo istrošiti', ustvrdio je Hebrang i naglasio da je kompozicija koju je Sanader vukao 'naišla na brklju'.

'Neke članice EU nisu bile za to da Hrvatska ispuni svoj cilj, ulazak Hrvatske u EU nije se poklopio s njihovim interesima', rekao je Hebrang. Sanaderova ostavka jedan je specifičan, političkim jezikom izrečen, bunt protiv te brklje, protiv nepravednog i bezrazložnog stopiranja Hrvatske, ustvrdio je Hebrang. Zapitao se pritom kakav će to Hrvatska biti uzor drugim zemljama u regiji kada je, kako je rekao, 'ispunila sve, a nije dobila ništa' te dodao da je ostavka, u tom smislu korisna jer će 'navesti neke na razmišljanje'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene