Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Ukida se Hrvatski fond za privatizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare rekao je da Hrvatski fond za privatizaciju "više neće postojati".

U ime Vlade i osobno premijer je pozdravio akciju "Maestro" koja je počela jutros i u kojoj su danas uhićeni dužnosnici Hrvatskoga fonda za privatizaciju.

>>
Zbog korupcije uhićena tri potpredsjednika Fonda za privatizaciju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osniva li se hrvatski FBI? Slika nije dostupna Sanader: 'Zaslužili smo čestitke, a ne prozivanja'

Sanader nije htio imenovati uhićene dužnosnike Fonda rekavši da će to učiniti za to mjerodavna tijela od kojih očekuje i detaljnu kontrolu svih poslova na kojima su radili uhićeni dužnosnici, pa i završenih privatizacija.

Ako se utvrdi da je negdje bilo nepravilnosti, kao što je za
pretpostaviti, onda, istaknuo je, očekujemo da se ta nezakonito otuđena imovina vrati Republici Hrvatskoj.

Budući pak da je riječ o visoko pozicioniranim dužnosnicima od kojih su neki u Fondu i 17 godina, Sanader je najavio da će Vlada već idući tjedan razmotriti koje će mjere poduzeti, uključujući i raspuštanje Fonda i formiranje nove institucije koja će, na načelu "dobroga gospodara" voditi računa i brinuti o državnoj imovini.

S tim u vezi dodao je da postoje dvije mogućnosti - jedna je da se Fond priključi Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, a druga je, što je i mišljenje Ekonomskoga fakulteta, da se osnuje agencija za imovinu.

U svakom slučaju, ustvrdio je Sanader, Hrvatski fond za privatizaciju više neće postojati.

Akcija koju je provelo nekoliko državnih tijela - Ministarstvo
unutarnjih poslova, Državno odvjetništvo, USKOK i obavještajne službe - za Sanadera je jedna od najspektakularnijih akcija i bez dvojbe govori o odlučnosti državnoga vrha da se do kraja obračuna s korupcijom i mitom.

Ali, istaknuo je, ovdje nećemo stati i Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije ide dalje kako bismo, što je moguće više, iskorijenili to zlo suvremenoga hrvatskog društva.

Sanader je istaknuo da je Vlada stvorila uvjete da provođenje akcija kao što je "Maestro" i za kvalitetniji rad tijela koja takve akcije provode. 

U više navrata, rekao je, dali smo značajan novčani iznos za takve i slične operacije, koje idu neovisno od osiguranih proračunskih sredstava, a samo u zadnjih nekoliko mjeseci USKOK-u smo prebacili oko šest milijuna kuna za takve i slične operacije.

Na novinarsko pitanje nije li možda prekasno da Fond sada prestane postojati jer je već obavljeno oko 90 posto privatizacije, Sanader je odgovorio da za dobre i uspješne akcije nikada nije kasno.

Kad je pak riječ o tomu jesu li ministri i saborski zastupnici koji su članovi Upravnoga vijeća i Nadzornoga odbora Fonda mogli jače kontrolirati rad Fonda kako ne bi došlo do sadašnje situacije, Sanader je rekao da, u skladu s onim što on zna, može kazati da oni s tim nemaju nikakve veze te da se teško može reći jesu li oni mogli nešto više kontrolirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene