Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader u Tel Avivu: Odnosi Hrvatske i Izraela 'na vrhuncu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u utorak, nakon sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji 'Novi svijet, novi mir' u Tel Avivu, da su odnosi Hrvatske i Izraela 'na vrhuncu', izuzetno dobri i prijateljski.

'Mogu reći da su na vrhuncu, a postoji i prostor da se unaprijedi i gospodarska suradnja, iako veliki broj izraelskih investitora ulaže u Hrvatsku. Isto tako treba treba unaprijediti i znanstvenu i kulturnu suradnju', rekao je Sanader.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Siguran sam da je ono što najviše utječe na naše odnose poznavanje dviju zemalja. Hrvati i Izraelci sve više upoznaju jedni drugi, mnogi Hrvati idu u hodočašća u Svetu zemlju, mnogi Izraelci dolaze na Jadran i mislim da je to pravi put da se ovo prijateljstvo koje postoji na političkoj razini još više učvrsti', dodao je predsjednik hrvatske Vlade.

Sanader je uz izraelskog predsjednika Shimona Peresa bio u utorak ujutro glavni govornik na konferenciji kojom se obilježava deseta godišnjica Peresova centra za mir, a na kojoj sudjeluju brojni svjetski političari, gospodarstvenici, umjetnici i sportaši.

U svom je govoru naglasio da je Hrvatska danas stabilna demokracija s rastućom ekonomijom, te da 'smo nakon samo jednog desetljeća uspjeli pretvoriti Hrvatsku od "primateljice" pomoći do zemlje koja pridonosi sigurnosti u svijetu'.

Sanader je prije početka konferencije s Peresom razgovarao o stanju na Bliskom istoku, te nastojanjima da se u što skorije vrijeme dođe do trajnog mira u regiji.

Sanader bi se tijekom dana trebao sastati s visokim izraelskim političarima, premijerom u odlasku Ehudom Olmertom, potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, te gradonačelnikom Jeruzalema Urijem Lupolianskim. Sanader će dobiti i odlikovanje Najviši viteški red Jeruzalema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene