Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u razgovoru za njemački dnevni list Frankfurter Rundschau izjavio je da Slovenija treba ukinuti blokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom Unijom, istodobno naglašujući da Hrvatska ne postavlja nikakve uvjete kad je riječ o posredovanju u hrvatsko-slovenskom sporu.


'Blokada se naprosto mora ukinuti', izjavio je Sanader u razgovoru za Frankfurter Rundschau. 'Hrvatska, lokomotiva pristupa za cijeli Balkan, od Božića miruje', piše FR, dodajući da je za to 'kriva susjedna Slovenija, koja koristi svoju poziciju članice EU kako bi odlučila u svoju korist stari spor oko morske granice i nekoliko hektara zemlje'.

'Dobro je i važno je da se međusobno razgovara. Razmijenili smo naša različita stajališta', rekao je Sanader na pitanje o ishodu nedavnog razgovora sa svojim slovenskim kolegom Borutom Pahorom, podsjetivši i na sporazum o rješavanju graničnog spora što ga je 2007. postigao s Pahorovim prethodnikom na čelu slovenske vlade Janezom Janšom.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus Janez Janša Janez Janša pozvao da se proširi prostor slobode: "Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma"

'Pahor mi je sad rekao da to nije dobro rješenje', ali je pristao da se još jednom sastanu hrvatsko-slovenska povjerenstva za rješavanje graničnog problema, otkrio je Sanader. Predsjednik hrvatske Vlade izjavio je da mu je njegov slovenski kolega rekao kako je osobno za to da Hrvatska 3. travnja, kako je i predviđeno, pristupi NATO-u.

>> Sastanak Sanadera, Mesića, Bebića i čelnika stranaka zbog Slovenije

>> Hrvatske pregovore blokiralo još pet zemalja

Istodobno mu je priznao da ne može puno učiniti kad je riječ o inicijativi za referendum o hrvatskom pristupu NATO-u, koju su u Sloveniji pokrenule nacionalističke snage. 'Ja međutim polazim od toga da će Hrvatska već na skorom sastanku na vrhu u Strasbourgu i Kehlu biti punopravni član NATO-a', rekao je Sanader.

Upitan za inicijativu Europske komisije o posredovanju u hrvatsko-slovenskom sporu pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, predsjednik hrvatske Vlade ocijenio je da 'to nema mnogo smisla' prije nego što 'naša povjerenstva završe posao'. Istodobno je pozdravio činjenicu da se Europska komisija bavi hrvatsko-slovenskim sporom.

Na pitanje njemačkog novinara ima li Hrvatska toliko vremena da može čekati na rezultate pregovora, Sanader je izjavio: 'To nema veze s vremenom. Slovenija je blokirala 11 od 35 pregovaračkih poglavlja. Očekujem da najprije ukine blokadu'. 'Hrvatska ne postavlja uvjete', rekao je upitan je li ukidanje blokade hrvatski uvjet za prihvaćanje posredovanja Ahtisaarija.

>> Slovenija blokirala još jedno poglavlje

>> 'Pahor i Sanader pokazali suzdržanu ljubaznost i usiljene osmijehe'

'Međutim, postoji naravni redosljed koraka. Prvi korak: još jedan susret zajedničkih povjerenstava, kako bi završila svoj posao - sa ili bez uspjeha. Drugi korak: naš razgovor s Europskom komisijom o mandatu za posredovanje'. Kad je riječ o uzajamnom odnosu blokade i graničnog spora, Sanader je zatražio da se ta dva pitanja odvoje jedno od drugoga.

'Blokada se naprosto mora ukinuti, jedno nema veze s drugim', naglasio je, podsjetivši da je Hrvatska, nasuprot slovenskoj tvrdnji da u pregovorima s EU koristi dokumente kojima se prejudicira granica, spremna dati izjavu da ne prejudicira granicu. Sanader je u razgovoru potvrdio da od drugih članica EU dobiva dovoljnu podršku u tome pitanju, za kojega je njemački novinar rekao da ne bi trebalo biti dio pristupnog procesa i da je Slovenija načela tabu temu.

Također je potvrdio da se na Sloveniju vrši pritisak, 'ali ne javno'. Izrazio je nadu da će pritisak postati javan ukoliko se problem ne riješi, a upitan je li mu to netko obećao, izjavio je: 'Tako daleko ne bih išao'. 'Kad je riječ o teritoriju, pojmovi kao što je popuštanje naprosto nisu prikladni', pojasnio je predsjednik hrvatske vlade upitan zašto Hrvatska ne popusti.

>> 'Granični spor ne treba povezivati s pristupom Hrvatske EU'

'To su pitanja međunarodnog prava', izjavio je, dodavši kako bi svaka zemlja trebala predočiti svoje argumente Međunarodnom sudu pravde a parlamenti bi trebali unaprijed prihvatiti presudu. 'U Hrvatskoj su sve parlamentarne stranke spremne na to', rekao je. Svojedobni sporazum Račan-Drnovšek Sanader je opisao kao jedan od brojnih pokušaja rješenja graničnih pitanja, podsjetivši i na također neuspješni pokušaj posredovanja bivšeg američkog ministra obrane Williama Perryja.

Sanader je zanijekao tvrdnju da glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz predbacuje Hrvatskoj da uskraćuje dokumente o 'Oluji'. 'Nije točno da je Brammertz to tako rekao. Jasno je rekao da postoji dobar napredak, ali da još uvijek očekuje neke dokumente. Ali njih nema u ministarstvu obrane', rekao je on.

Potvrdio je da Vlada i Državno odvjetništvo tragaju za tim dokumentima te izrazio nadu da će oni biti pronađeni ili da će se utvrditi kako su nestali. 'Najprije je bila riječ o 158 dokumenata, a sad samo o 23', rekao je Sanader.