Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjedi igraju prljavo

Slovenija blokirala još jedno poglavlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je na sastanku radne skupine Vijeća EU-a za proširenje odlučila blokirati još jedno poglavlje u pregovorima s Hrvatskom, doznaje se neslužbeno iz europskih diplomatskih izvora.

Na sastanku radne skupine danas poslijepodne 26 zemalja članica dalo je suglasnost za zatvaranje poglavlja Pravo trgovačkih društava, ali je Slovenija bila protiv, uz obrazloženje da i u tom poglavlju Hrvatska prejudicira granice. To je poglavlje otvoreno još u lipnju 2007. i tada Slovenija nije imala nikakvih primjedbi.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja najprije se raspravlja u radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje, a zatim se to proslijeđuje na Odbor stalnih predstavnika zemalja članica. Na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju održanoj 19. prosinca 2008. Slovenija je blokirala otvaranje osam i zatvaranje dva poglavlja. Sada je tome popisu dodano još jedno koje se do sada nikada nije spominjalo kao sporno.

Poglavlje Pravo trgovačkih društava čisto je tehničko poglavlje koje obuhvaća pravo trgovačkih društava u užem smislu, to jest pravila o osnivanju, registraciji, spajanju i dijeljenju tvrtki te računovodstvo i reviziju. Češko je predsjedništvo sljedeću Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom predvidjelo za 27. ožujka, a u ovom trenutku je upitno njezino održavanje ako se u međuvremenu ne dogodi preokret.

>> 'Mi Slovenci opet smo ispali mali Hlapići koji hrvatskim purgerima čiste čizme'

>> 'Zaključili da zaključka nema'

>> 'Pahor i Sanader pokazali suzdržanu ljubaznost i usiljene osmijehe'

>> 'Na naplatu došlo pet godina odugovlačenja rješavanja problema sa Slovenijom'

Europska komisija je u siječnju ponudila pomoć da se u rješavanje bilateralnog graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora uključi skupina stručnjaka pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija. Da bi ta skupina počela raditi dvije se zemlje moraju dogovoriti oko njezina mandata o čemu još traju konzultacije. Sastanak premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora u Mokricama, nakon kojega se na radnoj skupini dogodila nova blokada, nije doveo do približavanja stajališta.

Hrvatska od samog početka ustraje na činjenici da je granični spor bilateralno pitanje, koje je neriješeno još od stjecanja neovisnosti Slovenije i Hrvatske te da takva pitanja nikad u povijesti EU nisu bila predmetom pristupnih pregovora. Hrvatska traži da se to pitanje makne s dnevnog reda pregovora o članstvu u EU i da o prijeporu odluku donese Međunarodni sud pravde u Haagu ili bilo koja međunarodna sudska institucija i da se obje države unaprijed obvežu da će poštivati sudski pravorijek.

Za Sloveniju izlazak pred sud nije prihvatljiva mogućnost, jer ne želi da se spor rješava samo prema odredbama međunarodnog prava, već zahtijeva da se pitanje riješi političkom odlukom, bilateralno ili uz posredovanje, koja bi se temeljila na konceptu 'pravednosti', a ne prava. Susjedna država također traži da se to pitanje na takav način riješi do kraja ove godine, prije ulaska Hrvatske u EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene