Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader poručio sindikatima: U banani smo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na stranicama sindikata javnih i državnih službi objavljeni su do sada nepoznati detalji sa susreta sindikalaca sa premijerom Sanaderom i njegovim timom.

Premijer Sanader na tome je sastanku i slikovito, kolokvijalnim riječnikom opisao stanje financija, odnosno kako stvari stoje i koje su mogućnosti na raspologanju za snalaženje i izlazak iz globalne financijske krize, koja je dohvatila i Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

>> Sanader: Građani, ne bojte se kamata od 20 posto

Tijekom jučerašnjeg sastanka predstavnika Vlade i sindikata državnih i javnih službi sudionicima se u kratkom i na trenutke dramatičnom izlaganju obratio i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader.
 
Premijer je tom prigodom podsjetio na utjecaj svjetske ekonomske krize na situaciju u Hrvatskoj, rekavši: 'Bez dramatike, visimo o niti', dodavši kako je dogovor socijalnih partnera nužan kako bi nam sutra svima bilo bolje, stoji na stranicama Sindikata.
 
Sanader je ponudio da nakon turističke sezone Vlada i sindikati ponovno sjednu za stol i dogovore se kako dalje, podsjetivši da se nalazimo u vrzinom kolu nedostatnih kreditnih poticaja gospodarstvu koje može imati posljedice u obliku zatvaranja tvrtki i gubitka postojećih radnih mjesta. 

'Kolokvijalno rečeno, u banani smo', prenosi premijerove riječi Sindikat. 

Sanader je podsjetio i da je u posljednje tri godine proračun rastao prosječno za 10 milijardi kuna godišnje i dodao da projekcije za iduću godinu i nakon kresanja 15 milijardi kuna ne ostavljaju prostor za 1,5 milijardu koliko je potrebno za dogovoreni rast plaća od 6 posto.

'Pred Vladom su dvije opcije. Proračunski deficit 0 ili proračunski deficit 0,5 ili 0,7 posto s povišicom od 6 posto osnovice za plaće, ali je u slučaju da se odlučimo za rast plaća upitno pod kojim bi se uvjetima morali zadužiti da to ostvarimo. Ne smatram se trgovcem. Ne tražim ništa, ali se pitam postoji li mogućnost provesti ovu opciju', rekao je Sanader, kako stoji na stranicama Sindikata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene