Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je na putu da počne najzahtjevnije pregovore s Europskom unijom u zadnja tri mjeseca, a nada se i da je poziv za članstvo u NATO-u "gotova stvar", rekao je hrvatski premijer u intervjuima što ih je u srijedu agencijama Reuters i Associated Press.


"Uvjeren sam da možemo ispuniti sve nužne kriterije do ovoga ljeta i u roku završiti pristupne pregovore. Najsnažniji nam je motiv što to činimo za dobrobit svojih građana, ne samo da zadovoljimo Europsku komisiju", rekao je Sanader za Reuters.

Vezani članci Meghan Markle i princ Harry U javnost procurio dokument koji jasno dokazuje da je Meghan Markle lagala o vjenčanju s princem Harryjem Princ Harry i Meghan Markle - 2 Isplivali novi dokazi i tvrdnje da je Meghan lagala o privatnom vjenčanju: "Sve je pogrešno shvatila''

Komisija je u ožujku objavila da bi, ubrza li reforme, Hrvatska mogla završiti pregovore do listopada 2009. što bi joj omogućilo članstvo početkom 2011, piše Reuters.

Reformirati treba nedjelotvornu javnu upravu i pravosuđe, treba se boriti protiv korupcije, smanjiti državne poticaje i restrukturirati posrnule industrije poput brodogradnje.

"Sva su ta područja nesumnjivo veoma zahtjevna, ali mi ćemo se nositi s njima jer želimo da naši građani žive u zemlji europskih standarda", rekao je Sanader.

Do kraja lipnja Hrvatska mora točno odrediti plan reforme pravosuđa i brodogradnje i poduzeti odlučne mjere u borbi protiv korupcije.

Pozivnica u NATO na skorom bukureštanskom summitu "gotova je stvar", drži hrvatski premijer u razgovoru za AP i kaže da će članstvo biti "dio krune" hrvatskoga stremljenja prema Zapadu.

Prema njegovim riječima, posjet američkoga predsjednika Georga Busha nakon summita "čast je" za Hrvatsku. Bush će ovdje biti "toplo dočekan", rekao je.

"Naravno, to je povijesni događaj u našim bilateralnim odnosima", rekao je Sanader. "Smatramo to gestom prijateljstva i partnerstva".

Bush će biti drugi američki predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od 1991. kad je stekla nezavisnost. Bill Clinton nakratko ju je posjetio prije 12 godina, podsjeća AP.